Därför publicerar vi namn och bild

Varför publicerade ni namn och bild på någon som inte är dömd? Och varför publicerar ni inte namn och bild på de som misstänks ligga bakom våldsvågen i Nyköping? Det undrar en del SN-läsare.

Kristina Levin, chefredaktör och ansvarig utgivare på Södermanlands Nyheter

Kristina Levin, chefredaktör och ansvarig utgivare på Södermanlands Nyheter

Foto: Magnus Grimstedt

Sörmland2023-10-10 19:43
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Södermanlands Nyheter har valt att publicera namn och bild på Jacob Sandgren, den regionpolitiker som är häktad misstänkt för våldtäkt. Det är en ovanlig publicering eftersom vi i de allra flesta fall varken publicerar namn eller bild på någon, ens när de är dömda för mycket allvarliga brott.

Det här fallet är annorlunda. 

Södermanlands Nyheter följer de medieetiska riktlinjerna. Det innebär till exempel att vi noggrant överväger konsekvenserna av en namnpublicering, hur en sådan kan skada inblandade personer eller deras anhöriga. Medieetiken säger att man ska avstå från att publicera namn, bilder eller detaljer som gör en identifiering möjlig om inte ett uppenbart allmänintresse kräver att namn anges. 

Det anser vi finns i detta fall.

Orsaken är i huvudsak en: den roll regionpolitikern har. Jacob Sandgren är folkvald politiker i regionfullmäktige och regionstyrelsen. Fram tills nu har han varit ett av Socialdemokraternas tre oppositionsråd, och jobbat heltid med politiken. Han har haft omkring 13 uppdrag i olika nämnder, arbetsgrupper och utskott inom regionen, bland annat med ansvar för sjukvårdsfrågor och regional utveckling. 

När han anklagas för ett grovt våldsbrott av åklagare och sedan häktas av tingsrätten på sannolika skäl misstänkt, på den tyngsta misstankegraden, för det, då valde vi att publicera namn och bild. Jag menar att allmänhetens rätt att få veta i detta fall väger tyngre.

Och det är just här som vår rapportering om personerna som misstänks för våldsvågen i Nyköping skiljer sig från rapporteringen kring Jacob Sandgren. I flera fall är personerna anonymiserade och vi vet faktiskt inte vilka de är, i andra fall är det personer som inte har den maktposition som ett heltidsanställt oppositionsråd i Region Sörmland har. 

Kommer beslutet vara annorlunda när det finns domar kring våldsdåden i Nyköping och vi vet mer om bakgrunden till personerna och dåden? Kanske. 

Journalistikens grund är att vi ska berätta allt. Sedan gör vi förstås inte alltid det, av flera skäl. Ett kan vara att vi också har ett uppdrag att sålla åt våra läsare, gallra fram det som är relevant. Ett annat skäl är att vara varsam med människors privatliv. Det kommer vi fortsätta vara. Men vi kommer också fortsätta ha våra läsare och allmänintresset i fokus.