"Det är bara i musiken jag känner mig riktigt hemma”

Fem år har passerat sedan Oxelösundssonen Jonathan Fröberg debuterade med EP:n "På väg hem". Nu är han snart aktuell med sitt första fullängdsalbum, inspelat i Kents legendariska Park Studios i Stockholm.

15 maj 2019 10:51

Det är uppenbart att Jonathan Fröbergs kommande album "Dårar & Hjältar" är ett hjärteprojekt. Arbetet har pågått i över ett år. När första singeln "Köpenhamn" släpps i slutet av maj sker det med en lättnadskänsla, förklarar den relativt nyinflyttade stockholmaren.

– Jag känner lättnad, spänning och förväntan. Det har tagit 54 veckor att färdigställa albumet, från den första tonen i studion till mastringen. Sista månaderna ville man bara bli klar, säger han.

Jonathan Fröberg ser "Dårar & Hjältar" som en möjlighet att äntligen få ge sin musik rättmätigt utrymme, något som han upplever att han inte kunnat göra tidigare.

– Jag ser på skivan som en bok eller film där jag får möjlighet att uttrycka mina känslor från start till mål. Så har det inte varit förut, när jag släppt en singel eller en EP.

Vad skulle du säga präglar innehållet på "Dårar & Hjältar"?

– Väldigt mycket kommer från mig själv, ytterst lite är påhittat. Det handlar om allt från förhållanden som gått i kras till att känna sig ensam. Oxelösund som stad har absolut präglat skivan. Det handlar om det som ofta kan uppstå när man växer upp i en småstad, att man längtar bort till något större.

Albumet ges ut på Fröbergs egna skivbolag JMF Music. Till sin hjälp har han haft producenterna Axel Jonsson-Stridbeck, Jonatan Lundin och Joakim Wik, och inte minst tidigare Kent-producenten Stefan Boman som ljudtekniker. Det är även i Bomans legendariska Park Studio – klassisk Kent-mark – som Fröberg spelat in "Dårar & Hjältar".

– Det sitter någonting i väggarna i en klassisk studio som Park, en slags magi. En känsla jag ville åt vid inspelningen av skivan, säger Fröberg.

Än kommer det dröja innan hela albumet blir tillgängligt för allmänheten, släppet sker först i höst. Fram tills dess siktar Fröberg på att regelbundet portionera ut singlar. Utöver det väntar flera spelningar i sommar, bland annat på Fåfängan i Nyköping, och eventuellt en turné. Kort sagt: Det är fullt fokus på musiken.

– Det är bara i musiken jag känner mig riktigt hemma, där kan jag vara mig själv. Viljan att arbeta med musik har funnits ända sedan jag var liten, säger Fröberg.

Om man blickar tillbaka, hur har du utvecklats som artist sedan du startade ditt eget skivbolag som 19-åring?

– Det finns mer kunskap nu och mindre naivitet. Men naiviteten finns också kvar, den behövs för att göra det här. Sedan har jag också hunnit skriva betydligt fler låtar de senaste åren. Det har gjort att den biten har utvecklats.

Jonathan Fröberg

Ålder: 24 Gör: Artist Bakgrund: Uppvuxen i Oxelösund, numera bosatt i Stockholm. Aktuell: Släpper albumet "Dårar & Hjältar" i höst och singeln "Köpenhamn" den 31 maj. Sistnämnda firas med en releasefest på Bar n' Burger i Nyköping.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Johansson