Ett framträdande för alla när åtta tävlar om att bli bäst i länet på poesi

Det blir en ordfest på fredag när åtta tävlande poeter från länet ska bli fyra. Då hålls länsfinalen i poetry slam på Nyköpings teater där vinnarna går vidare till svenska mästerskapen som hålls i Jönköping i maj.

27 mars 2018 05:00

Förutom länsfinalisterna "gästspelar" även artisten Kung Henry och nyköpingspoeten Britt-Marie Bruno Asp. Irène Karlbom Häll, projektledare för Sörmland berättar, tycker att alla som är det minsta intresserade av poesi eller litteratur borde komma och uppleva de tävlande poeterna.

– Det är en bra bredd på alla poeter. Bland gästpoeterna har vi Britt-Marie Bruno Asp och Kung Henry som har en helt annan typ av poesi. Det är precis en sådan bredd det kan vara. Vi vill visa att poetry slam inte bara är något i stil med hiphop utan ett regelverk där all poesi ryms. Det är verkligen för alla. När det är final blir det också en speciell laddning i luften.

Hon menar också att föreställningarna inte brukar vara så högtidliga som kanske andra typer av kulturframträdanden kan vara.

– Publiken är aktiv och om de tycker att juryn sätter för låga poäng kan de bua och tjoa. Det är nästan hälften kulturevenemang och hälften idrott. Har man inte sett det här förut måste man absolut titta in för det är jätteroligt.

Det krävs också av deltagarna att de har ett antal dikter i sin arsenal. Irène Karlbom Häll förklarar att många av de som tävlar kan sitta och bläddra i tjocka pärmar för att välja ut dikter som de tror passar bäst för kvällen.

– Först gör de en grundomgång för att se vem som duellerar mot vem. Efter det blir det både kvarts- och semifinal innan två går till final. Sedan får vinnaren läsa en segerdikt, så den som vinner får läsa fem dikter.

Vinnarna utses av fem jurygrupper med högst fem personer i varje. Dessa väljs i sin tur ut från publiken som kommer.

– En jurygrupp kan vara en person eller ett gäng. Är det gott om folk kan det bli fem jurygrupper med fem personer i varje. Varje grupp måste enas om vem de vill ge sin poäng till. Det gör att beslutet föregås av en viss diskussion, förklarar Irène Karlbom Häll.

Tävlingarna är i sig en del av projektet "Sörmland berättar" som arbetar litteraturfrämjande. Projektet vill nå ut och skapa kontakter med människor som har ett intresse för litteratur.

– Det finns ett mål med att man skickar fyra poeter från Sörmland till svenska mästerskapen men även ett mål med att skapa få kontakt med de som är intresserade av det här. Även om man inte vinner kanske vi gör någon annan läsning, startar en tidsskrift, eller gör något annat som är bättre för just den personen att publicera sig.

SM i poesi

Poetry Slam i Sörmland arrangeras av länsbibliotek Sörmlands litteraturfrämjande projekt ”Sörmland berättar” i samarbete med de fyra kommunerna och Propellerteatern. Anmälan till tävlingarna sker direkt på plats och språket är valfritt. Däremot är tidsgränsen tre minuter och en poet behöver minst fyra egenskrivna dikter för att genomföra en tävling.

En poet från varje kvaltävling har gått vidare till länsfinalen på Nyköpings Teater den 27 april.

Fyra poeter tas där ut till SM i Jönköping i maj.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa