Färgglada vårsångare släppte loss

6 maj 2018 22:57

Så roligt när körsångare anstränger sig lite extra inför en vårkonsert. Någon hittar på en ramhandling som binder ihop. Sedan behövs lite rekvisita och ett bord och stolar. Vårblommor lyser upp vid rampen, och en gemensam klädkod med jeans och vit skjorta piggar upp liksom damernas pastelligt färgstarka scarves. Temat är KÄRLEKEN vilket också framgår av knallröda ballonger i hjärtform.

Kören på scenen i söndags eftermiddag var extra stor men så var det också Nyköping och Katrineholm som slagit ihop sina kammarkörer under Ingrid Falks ledning.

Normalt skulle jag ha önskat höra vårens och den svenska körlyrikens pärlor, denna den skönaste och skiraste vårdagen hittills. Men säkert var det klokt att avstå från sådant som stjärntändning och pingst och blommande mandelträd. För sådant kräver en jämnare och yngre klang, speciellt på herrsidan än vi fick höra i går när det sjöngs a cappella. Dock ska sägas att sådant som Monica Dominiques evergreen med Tillägnan klingade riktigt vackert.

Men då kan man göra det bästa av situationen och anlita en skicklig jazztrio som komp. Och då låter det genast stort och skönt i alla flotta ackord i Come In And Stay a While. Härligt var det också att se och höra hur mycket mer liv det blev när kören i stora delar sjöng utantill.

Och körsångarna och speciellt damerna var på gott humör och tog för sig i titelmelodin till Cabaret och hyllade sedan alla oss män, minsann, och kallade oss Mr Wonderful. Och var på solskenssidan av gatan medan herrarna paraderade förbi i sina bästa gåborthattar.

Povel Ramel får heller inte glömmas bort och här var det till och med gruppkoreografi till Var är tvålen? Med Magnus Bosson som säker solist.

Jazzigt säker och riktigt njutbar sångsolist var Kerstin Fransson med Embraceable You, och jag upprepar vilket fint komp hon fick.

Ulla Börjars försvarade fint våra lokala färger när annars Katrineholm dominerade denna kväll, och var speciellt bra i Sakta vi gå genom stan.

Och så var det Emil Wallgren, som började ensam och utan kärlek i livet med Ellingtons Solitude och sedan inte gick att trösta med att det är så vackert väder, för då väste han bara IDAG JA tillbaka. Men när han fick ett kärleksbrev blev det bättre och då sjöng han bossa nova till och med och lovade No More Blues innan han lovade ”I Got Rhythm”.

Han är ung och inte färdig än med det sångtekniska och att bottna i uttrycket. Men LOVANDE.

Släpp sångerna loss

Nyköpings Kammarkör

Katrineholms Kammarkör

Solister: Magnus Bosson, Ulla Börjars, Kerstin Fransson, Emil Wallgren

Piano: Gustav Andersson

Kontrabas: Jonny Björk

Slagverk: Patrik Fridlund

Dirigent: Ingrid Falk

Culturums konsertsal

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fride Jansson