Klassisk pjäs får nytt liv på Nynäs

Det är en riktig klassiker som spelas i Teaterladan på Nynäs i sommar. Scenkonst Sörmland sätter upp Ibsens Ett dockhem. Huvudrollsinnehavaren Siham Shurafa hoppas kunna göra något mer med sin karaktär än det förväntade. ”Det är inte bara kvinnans frigörelse, för det blir platt”, säger hon.

25 juni 2019 13:44

Sommarteater på Nynäs är tillbaka och Teaterladan fylls återigen av drama. I år är det Henrik Ibsens klassiker Ett dockhem i regi av Maria Weisby som spelas under juni och juli. Spännande med just den här uppsättningen är att Scenkonst Sörmland valt att använda musik i en klassiker som normalt inte har det inslaget. Helt nyskriven musik, enbart för pjäsen av kompositör Åsa Karlberg från Strängnäs.

– Musik har valörer som svarar mot en känsla, musiken får in publiken i en stämning. Men vi har fått vara sparsmakade var vi har musik, då Ibsens text i sig är en komposition, säger regissör Maria Weisby.

Musiken kommer framföras live under föreställningen. Åsa Karlberg och Johanna Dahl spelar cello och flera olika flöjter.

– Jag har skrivit musik till Nora (huvudrollen), den följer henne i olika lägen, säger Åsa.

När en klassiker som Ett dockhem sätts upp kommer det med många fördomar och förväntningar. I spåren av #metoo-rörelsen finns det såklart mycket stoff i pjäsen som är högaktuellt idag. Ett dockhem skildrar kvinnans roll och frigörelsen från mannen under andra halvan av 1800-talet. I pjäsen får vi följa den unga kvinnan Nora som brottas med just detta. Siham Shurafa som spelar Nora är aktuell i serien ”Allt jag inte minns” som kommer på SVT i vinter och är baserad på Jonas Hassen Khemiris roman med samma namn. Siham Shurafa berättar om sitt arbete med karaktären med en enorm glöd.

– Det har varit jätteintressant att titta på en omtalad kvinnoroll. Jag har helt lagt åt sidan kvinnans frigörelse. För det blir platt och är orättvist mot Nora, hon är inte bara en kvinna som slår sig fri. Hon är djup, smart och en överlevare, säger Siham Shurafa.

Hennes motspelare i den andra huvudrollen, Torvald, spelas av Katrineholms-bördige Jeff Lindström. Det här är första gången han spelar en klassiker.

– Jag vill försöka göra något nytt, jag vill hitta min egen ton och inte låta som någon annan eller som det har låtit tidigare, säger han. Det här blir fjärde gången Scenkonst Sörmland spelar sommarteater på Nynäs. En chans att se teater i en mer intim miljö.

– Att åka ut och titta på teater i den här miljön är speciellt. På Nynäs får man med sig lite mer med slottet, restaurangen och naturreservatet, säger regissör Maria Weisby.

Ett dockhem har premiär på onsdag och spelas fram till 14 juli och i september blir det turné runtom i länet. Föreställningen sätts bland annat upp på flera olika bygdegårdar.

– Vi kommer hem till bygden, det är värdefullt att få möta sin länspublik på det sättet. Det är viktigt att vi inte fastnar i våra större orter, säger kompositör Åsa Karlberg.

Hela ensemblen är peppad för en sommar på Nynäs. För några av dem är det första gången.

– Det är jätteroligt att få spela i en lada där ljuset kommer in mellan brädorna och det är råmande kossor och traktorer utanför, säger Siham Shurafa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Enlund