Konst och musik vid Havsgården

Konstnären Theresa Lekberg tar sig an både liv, död, kärlek och erotik på Art See Ocean Gallery som hon delar med maken och konstnärskollegan Stefan Lekberg. Paret firar dessutom en nysatsning och bjuder därför in allmänheten till två konserter på påskafton.

28 mars 2018 15:18

På övervåningen i det vitmålade boningshuset ligger en mumie med kvinnliga former. Med en vissnad brudbukett på sitt bröst. Bredvid står en sarkofag.

‒Det handlar om att göra upp med min egen rädsla. Jag är inte rädd för att dö, men döden finns väldigt nära mig. Jag har nog alltid varit mer varit rädd för att leva och att använda döden i konsten har gjort att jag har kunnat hålla mig levande.

Konstnären Theresa Lekberg jobbar både med skulptur och med bildkonst. På samlingsutställningen i Trosa visas bildsviten Anima.

‒Animaserien mer en lek med vad som är bakom fasaden av att vara en människa. Vilka är våra instinkter, drömmar och passion, allt det som inte syns utanpå.

Besökarna som gästar Havsgården, alldeles i närheten av Sandviks camping, där galleriet finns kommer att bjudas på både Theresas konst, liksom maken Stefan Lekbergs måleri.

Under påskhelgen går också det officiella starskottet för paret Lekbergs nya kulturella satsning, nämligen att bjuda in internationella konstnärer till sitt hem och galleri.

Tankarna att bjuda in internationella konstnärer till Havsgården har funnits en längre tid, berättar Stefan Lekberg.

‒Kulturlivet i Sörmland är lite torftigt. Vi vill vara ett fönster åt hela världen och är oerhört hedrade över att intresset att komma hit varit så stort. Vi har redan haft sex olika konstnärer här under vintern, från Iran, USA, Tyskland och Holland som gästat oss genom vårt eget artist in recidence-program, berättar han.

Konstnärerna bjuds in att bo och skapa på gården som har flera ateljéer och även boenden.

‒Det är ett stort steg att ta, vi bjuder ju in helt okända personer till vår familj, men hittills har det känts oerhört bra. Möten berikar oss både privat och för oss som konstnärer, säger Stefan Lekberg som innan han flyttade till Västerljung drev det egna kulturprojektet Konstsoppan i Gröndal i Stockholm.

‒Jag öppnade min lägenhet och bjöd på konst och soppa en gång i månaden. Det kunde komma mellan 50-150 personer och var väldigt spännande. Men det här blir något mer, jag vågar nog påstå att det är Sveriges vackraste artist in residence, säger Stefan Lekberg och pekar ut mot havsbukten ett stenkast från ladan som rymmer några av ateljéerna.

Satsningen firas stort under påskafton då man i samarbete med ABF Sörmland bjudit in flera musiker som kommer framträda i galleriet. Konst- och musikarrangemangen fortsätter under hela året.

‒Tanken är att även dra i gång workshops med de gästande konstnärerna och avsluta deras vistelser med olika former av poesi- och musikaftnar. Vi kommer köra hela sommaren fram till september då det blir ett större musikevent här på gården, säger Stefan Lekberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Nydahl