Det är inte helt lätt att hitta till konstnärsresidenset Art See Ocean Gallery. Men en bit in i skogen från väg 219 ligger det, granne med Sandviks camping, cirka tre kilometer från Nynäs slott. Sedan ett år tillbaka har platsen varit en slags kreativ oas för konstnärer från olika delar av världen – New York, Teheran, Düsseldorf, London, för att nämna några.

– Många söker sig hit för tystnaden och för naturen, för att bli fria från distraktioner, säger Theresa Lekberg, som driver residenset tillsammans med Stefan Lekberg.

De är båda konstnärer och värderar själva det lugn som platsen erbjuder. När behovet att träffa andra människor växte anslöt man sig till det internationella nätverk av konstnärsresidenser som Art See Ocean Gallery nu är en del av.

Artikelbild

| Bild från Caroline Haydons och Theresa Lekbergs film- och danssamarbete ”Death dance”.

– Det är via detta som de flesta konstnärer har hittat oss, berättar Theresa Lekberg.

Närmast på Art See Ocean Gallery väntar utställningar, workshops och musikkonserter. Detta i samband med påskhelgens Konsttriangel. Det inleds under långfredagen då sångaren Mattias Lies, influerad av den amerikanska folkmusikstraditionen, ställer sig på scen för en livekonsert. Han är precis hemkommen från en USA-turné och släppte förra året albumet ”Arvet”. Samma dag håller den Los Angeles-baserade konstnären Caroline Haydon i en workshop utöver det vanliga.

– Hon är en av USA:s enda butohdansare. Det är en japansk dansform som håller på att slå igenom i väst, jätteunik, säger Theresa Lekberg.

– Man använder sig av hela kroppen, det är väldigt långsamma rörelser, som en rörlig meditation. Det handlar mycket om inre fokus. Jag ska själv vara med. Hon kommer också visa en film, där man får se mer vad butoh är.

Artikelbild

| Theresa Lekberg.

Theresa Lekberg kommer också presentera sin egen konst under helgen, med fokus på abstrakt måleri och fotografi. Hon kommer även att premiärvisa sin nya kortfilm ”The Anointing”.

– Jag arbetar ofta med uttryck kring liv, död, födelse, emotion och ande. De olika passagerna i en människas liv och ritualerna vi har kring dem. Min film "The Anointing" och handlar om sista smörjelsen som man ger till sjuka och döende människor.