Lär dig stressa av – med hjälp av kulning

Trött på sms, mejl och telefoner i största allmänhet? Då kan den urgamla locktekniken kulning kanske vara något att kommunicera med. På lördag kan den nyfikne testa på när folksångerskan Karin Lindström Kolterud kommer till Inneberga i Runtuna med sin friskvårdskulning.

26 januari 2018 17:29

1 Vad är kulning?

– Det är en gammal lockteknik som användes på fäbodarna. Man använder kulning för att kommunicera med djuren och människorna på andra fäbodar. Främsta syftet är kommunikation över långa avstånd och därför är tonerna väldigt skarpa och höga, mätt i decibel kan en kulad ton överrösta ett jetplan.

2 Kan både kvinnor och män kula?

– Det är en kvinnlig tradition eftersom kvinnorna var de som skötte fäbodarna förr, men alla kan kula! Och vi mår dessutom väldigt bra av det. Jag har gjort en studie på Kungliga musikhögskolan som tydligt visar att stressnivåerna sjunker och man blir mer närvarande av att kula.

3 Vad är skillnaden mellan att kula och sjunga?

– Kulningstonerna är oerhört höga och är desamma som alla sju toner som används även i vallåtar och som kommer ur kohornet. Men man behöver absolut inte kunna sjunga för att kula, det är viktigt att veta.

4 Du har en kulningsmission, vad betyder det?

– För mig personligen är kulning ett mindfulnessverktyg. Man måste vara i kroppen och de höga tonerna gör att man dras in i nuet och närvaron. Många som jag träffar är rädda för att använda sin röst, de kanske har hört i skolan att de sjunger falskt eller illa och det gör mig vansinnig. Vi jämför oss så mycket med andra i dag, inte minst genom alla talangprogram där de som misslyckas skrattas ut offentligt. Alla kan använda sin röst, det är glädjen som är det viktiga och det vill jag sprida med kulningen.

5 Behöver man några förkunskaper för att testa?

– Nej, det behöver man inte. Kommer man på lördag blir det en introduktion till vad det är, fastnar man har jag sedan heldagskurser, bland annat i Björnlunda den 18 augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Nydahl

Ämnen du kan följa