Nyköpingsillustratör vill fånga Harry Potter-publik med ny bok

Övernaturliga väsen, magi och äventyr – men också en hel del allvar. Det är huvudingredienserna i det bokprojekt som Nyköpingsbon och illustratören Grant Menzies är involverad i, tillsammans med en barndomsvän från Skottland.

20 juni 2017 17:45

Det var för ett drygt år sedan som allt började. Grant Menzies, uppvuxen i Skottland men i dag bosatt i Rosenkälla, fick en förfrågan som han inte kunde tacka nej till. Barndomsvännen från Skottland, Daniel Gould, var i startgroparna av ett litterärt projekt och behövde en illustratör. Grant blev förstahandsvalet, och han tackade ja.

– Bara att läsa vad Daniel hade skrivit gjorde att jag fick upp bilder i huvudet. Jag blev inspirerad av orden, såg färger, och så vidare, berättar Grant.

Boken, som fått namnet "Connie and the Tooth Troll", berättar historien om den sex-åriga flickan Connie, som har speciella egenskaper. Hon kan se övernaturliga väsen och varelser – något som snart kastar in henne i en helt ny värld, bland annat befolkad av tandtroll.

Förhoppningen, förklarar Grant, är att göra en hel serie böcker om Connie och hennes värld.

– Daniel har redan skrivit sju-åtta berättelser. Det är för barn, men samtidigt är det inte "gulligull"-böcker. Den här boken är sextio sidor lång, med mycket bilder för de yngre, och ganska mycket text för de äldre.

Han fortsätter:

– Jag tycker att det som Daniel skriver är så pass bra att han egentligen borde skriva längre, alltså en roman. Det är lite i samma stil som Harry Potter, som ju är en barnbok, men som också läses av vuxna. Det är lite där jag känner att han är med berättelsen om Connie.

Arbetet med illustrationerna har varit något av en utmaning, förklarar Grant. Innan han blev kontaktad av Daniel hade han lagt illustrationsarbetet lite åt sidan. Det gjorde att det tog ett tag innan han hittade stilen. Vissa illustrationer gjorde han på en dag, medan andra tog flera veckor att slutföra.

– Det var när jag hade ritat den här som jag kände att jag hittat stilen, säger Grant, och visar upp en bild på Connie.

Bilden visar henne rakt framifrån i långt brunlockigt hår och stora ögon. Hon ser lite blyg ut, omgiven av tankar.

– Hon är en ganska försiktig tjej, i alla fall i den här boken. Och så bär hon på en sorg eftersom en särskild person har gått bort. Det var en händelse som hon själv hade del i, även om det inte var hennes fel.

Inom en snar framtid stundar nästa fas i arbetet med boken. Nu ska duon försöka hitta finansiella medel för att kunna trycka upp den. Planen är att använda sig av gräsrotsfinansiering via den amerikanska internetplattformen Kickstarter. Det innebär att vem som helst kan vara med och ge projektet ekonomisk uppbackning.

– Målet är att vi får ihop 6500 pund. Det är inte några skyhöga summor egentligen. Vi tror att boken främst kommer att intressera människor i Storbritannien och Sverige eftersom vi har nätverk där, säger Grant.

Om allt faller väl ut hoppas duon på att något förlag väljer att trycka upp boken i större upplaga.

Grant Menzies

Ålder: 43

Bakgrund: Uppväxt i Dunfermline i mellersta Skottland. Utbildad illustratör i Edinburgh.

Gör: Illustrerar "Connie and the Tooth Troll", skriven av barndomsvännen Daniel Gould. Har tidigare jobbat i djuraffär och i reklambranschen.

Inspirationskällor: Naturen, i synnerhet små saker, mossor, blad, och så vidare. Även djur och insekter stimulerar kreativiteten.

För mer information besök www.conniebooks.com

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Johansson

Ämnen du kan följa