Prisbelönt källkritik-guru föreläser i Nyköping

”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå", så heter Jack Werners bok som släpptes tidigare i år. Som titeln kanske skvallrar om är boktemat källkritik och på torsdag besöker författaren Nyköping för en föreläsning.

17 april 2018 08:42

Det är E-medborgarveckan på Culturum, Stadsbiblioteket och Campus Nyköping med diverse olika arrangemang där fokus ligger på källkritik, mediekunskap och digital teknik.

Veckan avslutas på torsdag med en föreläsning av författaren och journalisten Jack Werner, som belönades med Stora journalistpriset 2014 (Årets förnyare) för Viralgranskaren.

En avdelning i tidningen Metro där nyheter och fenomen i sociala medier granskades och analyserades utifrån ett källkritiskt perspektiv.

I våras kom Werner ut med boken "Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå", där han skriver mer om hur internet påverkar vår verklighetsuppfattning.

– Han kommer att prata utifrån sin bok. Jag har hört honom tidigare och det här är jätteintressant att lyssna på, man blir beklämd över hur det kan se ut på nätet, säger Monica Samuelsson på Stadsbiblioteket.

Närmare 250 elever från Nyköpings skolor har bjudits in till föreläsningen i konsertsalen i Culturum.

Utöver det så finns det ytterligare 50 biljetter tillgängliga för intresserade.

– Alla är välkomna, poängterar Monica Samuelsson.

E-medborgarveckan bjuder även på en hel del andra aktiviteter, med inriktning på lite olika åldersgrupper.

Under tisdagen informerar Landstinget Sörmland, Nyköpings kommun, Sörmlands sparbank och Arbetsförmedlingen om hur de jobbar med olika digitala tjänster, detta på Campus Nyköping.

På onsdag kommer kommunens konsumentvägledare Pernilla Ek till biblioteket för att berätta mer om IT-säkerhet för privatpersoner.

Hon ska bland annat prata om bluffar och bedrägerier på nätet och hur man som konsument lär sig att kritiskt granska information.

– Sedan har vi även konsumentinformation kring bibliotekets e-tjänster på onsdag, säger Monica Samuelsson.

E-medborgarveckan

Genomförs av Nyköpings Stadsbibliotek, Studieförbundet NBV, Studieförbundet Vuxenskolan Sörmland, Campus Nyköping

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa