Recension: En kväll att vara stolt över

Under söndagen var det premiär för musikesteternas årliga musikal i Nyköping. SN:s recensent Kajsa Kromnér fanns på plats för att ta del av unik produktion, förpassad till det svängiga 60-talet.

3 juni 2019 10:25

Musikesteterna från Nyköpings gymnasium brukar traditionsenligt varje vår bjuda på en musikalkväll. I år bjuder de på något verkligen speciellt. Som första svenska ensemble har de fått tillåtelse att sätta upp musikalen SHOUT! The Mod Musical på svenska. Översättningen har eleverna fixat själva. Likaså scenografi, koreografi, marknadsföring, kostym och som aktörer. Så det är ett imponerande gäng som står på scenen.

I år är skådespelet förlagt till 60-talets svängiga England. Även om vi också får besöka Nyköping, när det skämtas både om lokala skolor och omnämns på andra sätt. Musikalen sattes upp för första gången i USA 2004. Och även om själva handlingen utspelar sig på 60-talet, så är dialogen både igenkännande, smart och nutida. Historien följer fem kvinnor, Fröken Gul, Fröken Blå, Fröken Orange, Fröken Grön och Fröken Röd från 20-års ålder och framåt. Historien berättas genom brev som skickas till journalisten Gwendolyn på den fiktiva tidningen Shout. Här får vi ta del av den tidstypiska inställningen till hur kvinnors problem hanterades. Allt kan lösas med en snygg manikyr, ny frisyr och att acceptera att mannen är viktigast.

Musikalnumren förstärker dialogen. Som är rapp, rolig och levereras klockrent av ensemblen. Imponerande sångnummer, av både artister och liveorkestern. Fint dirigerad och arrangerad av Olof Österberg. Här blir det tydligt att de även vill säga något med sin musikal. Det finns en klar röst och en röd tråd. Kvinnors rätt till sin egen sexualitet, kropp och möjligheter i livet ska vara jämställt med männens. Att det faktiskt inte går att leva i ett dåligt äktenskap, genom att byta frisyrer eller göra en snygg pedikyr.

Det svänger också riktigt bra, som magistern säger när vi får höra berömda popdängor som bland annat Son of a preacher man, Shout, Downtown, These boots are made for walking, Golddigger och Diamonds are forever. Under kvällen levereras hela 20 sångnummer fördelade på två akter. Och det är verkligen svårt att välja ut någon extra då alla på scen har en fantastisk scennärvaro, sätter sina repliker och gör sitt allra bästa.

Framtiden är onekligen ljus. Det visar Nyköpings musikesteter med sin fina talang och sin hoppfulla inställning till livet på Nyköpings teaterscen.

SHOUT! The Mod Musical

På scen: Musikesteterna på Nyköpings gymnasium

Plats: Nyköpings teater

När: Premiären 2/6

Regissör: Lena Malmberg

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kajsa Kromnér