Recension: Pricksäkra inre monologer

15 augusti 2018 12:30

Tänk att du är Beyoncé. Det är rådet som sjuttonåriga Liv får av sin pappa inför sin första dag i nya gymnasieskolan. Vilket är världshistoriens sämsta råd för någon som Liv. Lisa Bjärbos nya ungdomsbok ”Inuti huvudet är jag kul” handlar om att vara tyst, blyg tonåring men också om att vara rolig, klok och älska teve-serier.

Livs pappa bestämmer helt plötsligt att de ska flytta till Småland. Från det trygga Stockholm, där det går att vara anonym och smälta in i bakgrunden. För Liv, med svår social fobi och ångest, blir det en stor krock. Men samtidigt, ett uppvaknande.

Boken är mycket skickligt dramaturgiskt uppbyggd. Som läsare förstår du att något livsavgörande har hänt Liv i hennes barndom, något som har påverkat henne fundamentalt in i själen. Jag gillar att historien får veckla ut sig på sidorna och att vad som har hänt får vävas in i hennes personliga resa.

Livs inre monologer är även pricksäkert beskrivet och boken är otroligt rolig när du som läsare får ta del av det som sägs inne i huvudet på henne. Här finns också en växande förälskelse, en skimrande fin början till en vänskap och framförallt en väg ut ur den sociala ångesten.

Det märks att författaren tycker väldigt mycket om sin karaktär, vårdar och tar hand om henne. Det finns ett driv och en mening med att Liv är väldigt blyg. Det är som om det finns ett större mål med att skriva denna bok, att visa att det är okej med människans alla olikheter. För alla karaktärer är så vackert mångdimensionerade, äkta och närvarande. Här har vi pojken som får vara mjuk, känslig och medkännande. En vän som säger precis det som faller henne in, är ärlig och rak på sak. Pappan i boken får planera yogaklasser på kvällarna och vara kommunikationskonsult om dagarna. Hela spektrumet av människans komplexa natur finns med här.

Lisa lyckas också skildra Livs psykiska ohälsa på ett väldigt fint, respektfullt och trovärdigt sätt. Det är som om hon vill inpränta i oss att även en tyst och blyg person måste få ta plats i vårt samhälle utan att behöva ändra på sig.

Därför känns det otroligt angeläget att värna om gåvan vi får av Lisa. Att respektera den. För boken är så viktig just nu i vårt uppkopplade samhälle, där barn- och ungdomar ständigt matas med hur de ska se ut och vara. För normen över hur du, som tjej eller kille, ska vara behövs luckras upp.

”Inuti huvudet är jag kul” är en fantastisk bok. Rolig, vacker, sorgsen, medkännande och framförallt så himla viktig. Köp den, låna den från biblioteket eller ladda ner som ljudbok men framförallt för guds skull, läs den!

Kajsa Kromnér

”Inuti huvudet är jag kul”

Författare: Lisa Bjärbo

Förlag: Rabén & Sjögren

Sidor: 269

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa