Stor dag för Gnestakonstnärer

På torsdagen sker en historisk flytt i Kjula. Gnestakonstnärerna Signe Johannessen och Erik Rören har tillsammans med eleverna på Kjulaskolan väckt liv i det slumrande bältdjuret som nu blir ett nytt landmärke längs E20.

5 september 2017 00:00

För två år sedan fick konstnärsparet, som även driver Art Lab Gnesta, en förfrågan från Eskilstuna kommun kring att skapa ett offentligt konstverk i den lilla orten Kjula.

‒Jag och Erik blev väldigt peppade, vi tycker landsbygden är en spännande plats att jobba på med konst. I uppdraget ingick att även jobba med deltagande och eftersom Kjula är en ort som på dagtid är mest befolkad av skolelever kände vi att det var barnen vi ville involvera i konstprojektet, berättar Signe Johannessen.

Sagt och gjort. Eleverna på Kjulaskolan tog tillsammans med Gnestakonstnärerna fram flera olika skissförslag och genomförde en rad workshops för att gå till botten med Kjulas historia och även den framtida.

‒Här låg fokus på vad som var viktigt och typiskt för Kjula som ort. Barnen kom med många intressanta förslag och ett av de vanligaste var det om bältdjuret. Först trodde vi det var som en sagofigur men snart förstod vi att det ju faktiskt existerade ett riktigt bältdjur i Kjula, säger Signe entusiastiskt.

Alldeles i utkanten av samhället fanns nämligen en gammal rivningshotad flyghangar- med formen av ett bältdjur.

‒Flyghangaren visade sig även heta Bältdjuret! Barnen har sedan varit med och tagit fram färgsättningen vilken verkligen kommer att sätta orten på kartan. Processen med Bältdjuret i Kjula involverar även en dokumentärfilm och under arbetet med den framkom en historia som jag tror får de flesta att tappa hakan, säger Signe Johannessen som hoppas på stor uppslutning när konstverket invigs om en dryg vecka.

Elevernas skisser kommer även de att sätta avtryck i historieskrivningen. De över 800 skisserna kommer nämligen att arkiveras i Svenskt barnbildsarkiv.

"Bältdjuret i Kjula" invigs med pompa och ståt den 6 oktober.

Bältdjur med ny identitet

Bältdjuret byggdes ursprungligen för att användas som flyghangar till Försvarsmakten.

Hangaren har de senaste åren hotats av rivning då det inte haft någon funktion.

I maj 2016, när konstprojektet mellan kommunen och Gnestakonstnärerna pågått i ett år bytte den gamla flyghangaren identitet till konstverk. I samband med det övertog Eskilstuna kommun ägandeskapet och hangaren fick det officiella namnet "Bältdjuret i Kjula".

Dokumentärfilmen om "Bältdjuret i Kjula" har premiär på Youtube strax före jul.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Nydahl

Ämnen du kan följa