Svensk romantik blir till tysk tv-dramatik

Tystnad, tagning! ljuder en barsk stämma på tyska. På Åboö säteri vid sjön Båven spelas just nu en tysk tv-film in. SN fick följa med på inspelningen av den populära filmen.

29 juli 2005 19:14
Det gula huset på Åboö är för tillfället belamrat med filmkameror, ljusriggar och sisådär 40 tyskar. Filmbolaget Bavaria Film från München har sedan tre veckor tillbaka spelat in filmen Summerhouse för den statliga tyska tv-kanalen ZDF.
Produktionsledaren Asaad Mounajed ser aningen trött ut när han möter upp och uppmanar oss att vara tysta.
Jag har inte varit hemma sen i april, och det är långa dagar. Vi har ett tight schema, säger han.
Varje dag gör de cirka fyra och en halv minut film, på tolv timmar. Det blir några dagar innan de 90 minuterna som filmen ska vara är färdiga. Bara den 50 minuter långa slutscenen tog en halv dag att filma och krävde 16 olika kamerapositioner.
För att hinna med det tidskrävande jobbet arbetar de parallellt. När skådespelarna har rast jobbar teknikerna och tvärtom.

Det är tredje sommaren som Bavaria Film och den kände regissören Heidi Kranz är i Sverige för att filma. Summerhouse är den tionde filmen i en serie av Inga Lindström. Namnet är egentligen en pseudonym för manusförfattaren Christiane Sadlo.
Varje film har en egen story, och det är olika skådespelare i varje film. Att hitta nya skådespelare till filmerna är inget som helst problem. Alla vill nämligen vara med, och Tysklands mest kända skådespelare figurerar i rollistan.
Inga Lindström-filmerna ses som det bästa du kan vara med i. Det är champions league, säger Asaad Mounajed.
Storyn är som en klassisk saga. En vacker, ung kvinna träffar en lika vacker främmande man. Känslor uppstår, men kärleken är i princip omöjlig eftersom kvinnan redan har en man i sitt liv. Dessvärre är den nuvarande pojkvännen en riktig fuling medan främligen så klart har ett hjärta av guld. Till slut upptäcker också huvudpersonen detta och inser att det är den godhjärtade snyggingen hon är menad att dela sitt liv med.
Tre filmer spelar Bavaria Film in den här sommaren, alla med samma upplägg. Den första är en ridfilm som spelades in på Lövsund och Strömsholm. Film nummer tre spelas in på Östermalma och blir en jakthistoria.
Filmerna är omåttligt populära i Tyskland. Varje vecka har man 8 miljoner (!) tittare i alla åldrar.
Söndagar klockan åtta då är det Inga Lindström-time, säger Asaad Mounajed.
Men vad är det då med tyskar och Sverige? Vad är det för fäbless för vårt land som verkar komma med den tyska modersmjölken? Asaad Mounajed tror att det är naturen som lockar. Lugnet och utrymmet som finns i Sverige går inte att hitta i Tyskland.
Om du kommer till en sjö i Tyskland är det alltid fullt av turister, hundar, kiosker, skrikande ungar och så vidare. Inte som här, säger han och slår ut med handen mot vattnet som ligger stilla nedanför huset på Åboö.

För även om solen inte skiner är det verkligen en idyll. Det är den idyllen, gästfriheten och det speciella ljuset i norr som har lockat filmskaparna och som också lockar fansen till Inga Lindström-filmerna. Asaad Mounajed tror inte att vi ska bli förvånade om det kommer busslaster med turister som vill se var filmerna spelades in.
Just det svenska landskapet är faktiskt en av hemligheterna bakom filmernas succé, säger han.
Den nionde september filmas de sista scenerna till Summerhouse i Stockholm, och i oktober börjar filmen sändas på tysk tv. Då är det återigen Inga Lindström-time i tv-sofforna.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Therese Hansson