Tredje gången gillt för lokal gatumusikfestival

I dag lördag fylls centrala Nyköping av musik från en rad olika stilar. Detta i samband med den återkommande gatumusikfestivalen Scandinavian Street Music. Det här året är ambitionen att bredda sig till fler målgrupper.

1 juni 2019 11:17

Jazz, pop, rock, visor, techno och hiphop. Det är några av de genrer som finns representerade när Scandinavian Street Music arrangeras för tredje gången i Nyköping. Totalt kommer ett tjugotal band och artister bjuda på konserter i centrum hela lördagen.

– Det är musiker från hela landet som kommer hit. Bland de lokala förmågorna har vi bland annat Gubbröra och Peak. Sedan har vi Carl Töllborg som är ny för i år, säger Jannika Ahl, projektledare.

Festivalen har i första hand, och såklart av naturliga skäl, blivit känd som en stor gatumusikscen.

Det vill man nu försöka ändra lite på genom att erbjuda olika aktiviteter vid sidan av spelningarna, förklarar Jannika Ahl.

– Junis barnaktivitetsgrupp kommer vara med. Där kommer man kunna prova på lite olika circusgrejer. Detta sker i anslutning till Mårtens hus, där man också kan prova på att åka rullskridskor tillsammans med Slaughter Sisters från Ung kraft, säger hon.

Det här är tredje gången som gatumusikfestivalen arrangeras, hur har det utvecklats sedan starten?

– Vi försöker ju slipa oss för att hitta bra spelplatser, både för musikanterna och för publiken, och så försöker vi hitta ett bättre sätt att nå ut. Det är en utmaning eftersom vi inte erbjuder något gage för artisterna.

Om man som besökare skulle fastna för någon särskild grupp eller artist så finns det en chans att få höra musiken live igen, och det inom en ganska snar framtid. Man får nämligen rösta på den musik man gillar bäst och vinnaren ges därefter möjlighet att uppträda på Nyköpings festdagar i början av augusti.

Gatumusikfestivalen pågår från klockan 12.00 till 20.00 under lördagen.

Här spelar artisterna

På Teatertorget, längs Bagaregatan (vid Åhléns), på Hellmanska gården, på Smörtorget, på Mårtens hus och vid Sörmlands sparbank.

Varje band/artist spelar två set vardera vilket totalt innebär cirka 40 spelningar under lördagen.

Festivalen arrangeras av Nysam med stöd från Ny­köpings kommun och det lokala näringslivet.

För mer information besök www.streetmusicfestival.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Johansson