"Vi ska börja marknadsföra Magasinet igen"

Efter att ha tagit in vattentankar i kulturhuset Magasinet är detta problem inte längre lika påtagligt för föreningen Bergatrollen. Men hyran är för hög i förhållande till vad de får, anser föreningen. I december ska man anordna Öppet hus för att marknadsföra sig.

18 november 2018 21:03

– Varsågoda att ta soppa. Ska vi köra i gång mötet då? Någon annan får gärna hålla i detta denna gång, säger Sebastian Sköldén.

SN rapporterade nyligen att föreningen Bergatrollen fått besked om att kontraktet för kulturhuset Magasinet i Nyköping är uppsagt för omförhandling och att kommunen ska tredubbla hyran, enligt det nya kontraktet. Under söndagen hade Bergatrollen möte i Magasinet. Det kretsade bland annat kring den ovissa framtiden och hur man på sikt ska klara verksamheten. 10-15 personer deltog och Sam Mattsson Gusfors var den som höll i trådarna. Vattensituationen är just för tillfället inget jätteproblem.

– Sedan i torsdags har vi gjort ett eget litet vattensystem i huset så att vi ska kunna använda det till exempelvis disk och handtvätt. Vi har tagit hit sex stora tankar på 1 000 liter styck, alltså 6 000 liter vatten, och sedan tidigare har vi ju varmvattenberedare här, säger Sam Mattsson Gusfors.

I det nya kontraktet med kommunen höjs hyran från 60 000 kronor per år till cirka 200 000 kronor årligen. Sedan våren 2017 har huset dessutom stått utan vatten, vilket påverkat verksamheten.

– Vår jurist har sagt att vi har rätt till vatten. Fanns det vatten när vi kom hit borde vi ju kunna se det som en självklarhet, att den standarden borde vara kvar. Vi vill gärna få vattenfrågan prövad av någon annan instans.

Föreningen vill kunna stanna kvar och bedriva verksamhet i Magasinet, där man rotat sig. Men man anser att hyreshöjningen är orimligt hög och huvudmålet är att förhandla och kunna sänka hyran.

– Vi anser inte att kommunen har någon orsak att höja hyran. De har ju inte förbättrat skicket, de har frånsagt sig skötseln och vi är ansvariga för allt underhåll. Vi vet inte vad kostnadsökningen de pratar om är, säger Sam Mattsson Gusfors.

Trots motgångarna tänker föreningen Bergatrollen inte kasta in handduken. Istället har man börjat blicka framåt.

– Vi vill börja marknadsföra Magasinet igen och visa upp vår verksamhet. Så 2 december kommer vi att hålla Öppet hus här hela dagen och bland annat bjuda in de som bor häromkring och människor som varit här tidigare. Vi tror verkligen att ett sådant här hus behövs, säger Sam Mattsson Gusfors.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa