Vitt skilda uttryck i årets sommarsalong

Helt enligt tradition har det blivit dags för Galleri Sjöhästens årliga samlingsutställning – Sommarsalongen. Ägaren Hannele Heiskanen har haft en intensiv vecka med att färdigställa det sista inför lördagens vernissage. "Det är mycket konst i år, det kommer man att märka", säger hon.

25 maj 2019 13:27

Det är 14 gången i ordningen som Galleri Sjöhästen i Nyköping bjuder in till sin sommarsalong. I år tycks det vara storlek och påtagliga olikheter som präglar utbudet. Galleristen Hannele Heiskanen menar att årets utställare, totalt 19 stycken, skiljer sig ordentligt från varandra.

– Det är helt olika uttryck, tekniker och stilar som visas upp. Det har verkligen varit jätteroligt att bygga den här utställningen, säger hon, och fortsätter.

– Det är en stark och färgsprakande utställning, med känslor och mycket kvinnoansikten.

En av de konstnärer som medverkar är Jenny Grant från Stockholm. Hon står för en av utställningens absolut största konstverk, en drygt två gånger två meter stor målning av ett kvinnoansikte. Hannele fick balansera på en stege i galleriets trappa för att få upp tavlan på sin nuvarande position.

– Man lever farligt som gallerist, säger hon, och skrattar.

Bland de lokalt förankrade konstnärerna syns Lisbeth Cedwall från Nyköping, som visar måleri, och Britt-Marie Järnström Lindell från Katrineholm, som visar måleri och grafik. Dessutom närvarar Vagnhäradskonstnären Tobias Eklund. Även där är det måleri som visas upp.

Utöver det bjuds det också på lite nyheter, förklarar Hannele.

– Vi har två konstnärer som aldrig har varit här. Det är Karin Holmström, som målar noshörningar och elefanter, och Viktoria Tikhomirova, som målar extravaganta kvinnor i festkläder från renässanstiden, säger hon.

Sommarsalongen pågår fram till den 8 juni.

Alla konstnärer som medverkar

Allan Madsen, måleri.

Ardy Strüwer, måleri och grafik.

Arjuna Geir Aasehaug, måleri.

Britt-Marie Järnström Lindell, måleri och grafik.

Caroline Roberts, collage och måleri.

Eva Larsson, skulptur.

Gunilla Lindberg, måleri.

Hanna Herder, måleri.

Jenny Grant, måleri.

Karin Holmström, måleri.

Lisbeth Cedwall, måleri.

Liv Borglund, skulptur.

Puck Jansson, måleri.

Rickard Ölander, måleri.

Tobias Eklund, måleri.

Tomas Blomgren, smide.

Tomas Lacke, måleri och skulptur.

Viktoria Tikhomirova, måleri.

Vivianne E Rosqvist, glasmåleri.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Johansson