Dansprojektet Growth är ett samarbete mellan Scenkonst Sörmland och Baxter theatre i sydafrikanska Kapstaden. Tillsammans har institutionerna skapat ny musik och koreografi och satt upp tre olika dansföreställningar. Målet har varit att gestalta den mänskliga aspekten på ekonomisk tillväxt. Är tillväxt och ökad konsumtion alltid av godo - eller finns en baksida där både människor och miljö kommer i kläm?
Ett 60-tal resor har flugits tur och retur mellan Stockholm och Kapstaden sedan den första delegationen med Scenkonst Sörmlands chef Maria Weisby i spetsen besökte Kapstaden i september 2012.
Totalt har Growth rest för 827 442 kronor och merparten av de pengarna har gått till flygbiljetter. Kompositörer, musiker, projektledare, dansare, scen- och ljudtekniker har rest mellan Stockholm-Kapstaden vid minst 14 olika tillfällen och i olika konstellationer, medan resandet gått i motsatt riktning, från Sydafrika till Sverige, i elva omgångar.
Med tanke på Growths tema, den ekonomiska tillväxtens baksidor dit bland annat miljöförstöring räknas, kan det tyckas märkligt att det intensiva flygandet inte klimatkompenserats.
Men nu tar vi det från början och det betyder att vi får gå tillbaka till mitten av 1990-talet då den samtida dansen för första gången blev ett eget kulturpolitiskt konstområde. Innan dess hade de statliga insatserna främst riktats mot teater och musik. 1995 beslutade riksdagen att satsa på att utveckla intresset för dansen som konstform, bland annat genom särskilda länsdanskonsulenter, turnénätverket "Dansnät Sverige", ett flertal stipendier och så kallade dansresidens. Det sistnämnda innebär att en koreograf eller dansare producerar ett verk på plats i en kommun i samarbete med skolor eller andra institutioner. Allt detta för att föra ut dansen till en publik utanför storstäderna.
Inom ramen för Kulturrådets långsiktiga mål 2010-2014 ökades statsbidragen till konstnärlig utveckling av dans som kombinerades med internationella samarbeten. I Sörmland fanns scenkonstchefen Maria Weisby som under 1990-talet arbetat med ett SIDA-projekt för Stockholms stadsteaters räkning i Sydafrika. Uppbackad av politikerna i landstinget Sörmlands nämnd för kultur, utbildning och friluftsverksamhet kontaktade Maria Weisby en av sina kollegor från Sydafrikatiden som numera var chef för Baxter theatre i Kapstaden och tillsammans satte de upp samverkansprojektet Growth. Målet var att komponera ny musik och skapa nya dansverk i ett tätt samarbete mellan svenska och sydafrikanska konstnärer. Temat bestämdes till ekonomisk tillväxt ur marginaliserade gruppers perspektiv. Första året arbetade Growth därför tillsammans med referensgrupper bestående av arbetslösa ungdomar i Sverige och Sydafrika, andra året fanns äldre människor i referensgrupperna och det tredje och avslutande året intervjuades svenskar och sydafrikaner som bränts ut på tillväxtekonomins arbetsmarknader. Referensgrupperna fungerade som bollplank under den konstnärliga processen.
Scenkonst Sörmland sorterar under det sörmländska landstinget, men för tydlighetens skull: de pengar som läggs på kultur via Scenkonst Sörmland kan INTE styras om och istället användas exempelvis till vård. Kulturen ligger under landstinget av praktiska skäl. I vissa landsändar, som till exempel i Västerbotten, administreras kulturpengarna istället via regionförbundet. Skattepengarna tas dock in på samma sätt överallt - via landstingsskatten
Totalt bidrog statliga Kulturrådet med 1,2 miljoner kronor under Growths tre år, medan resten av pengarna, cirka 3,6 miljoner kronor, togs ur Scenkonst Sörmlands egen kassa.
Det är pengar som utöver resor och logi också använts för att bland annat betala frilansande kompositörer, koreografer, dansare och musiker.
Facit blev tre olika dansföreställningar:
"I hit the ground running" hade premiär 2013 på The Baxter theatre i Kapstaden. Medverkade gjorde bland annat musiker från Scenkonst Sörmland och dansare från The Baxter theatre. Några veckor senare reste hela ensemblen till Sverige där tre föreställningar dansades i Sörmland och tre i Stockholm. Vid den svenska premiären i Eskilstuna medverkade även nationalekonomen Stefan de Vylder och författaren Kajsa Ekis Ekman med föreläsningar om tillväxtekonomi. Totalt fanns 814 personer i publiken under de sex föreställningar som dansades i Sverige.
"Struck Silent", den andra delen, kom 2014 och dansades vid totalt sex tillfällen i Sörmland. Trots att Scenkonst Sörmland nu arbetat hårt för att få de sörmländska arrangörerna att nappa och ta in "Struck Silent" i sina program var de svenska publiksiffrorna inte högre än totalt 540, Stockholmsföreställningarna inräknade.
"Adagio for a hacked life", den sista och avslutande delen, hade premiär i Kapstaden i februari 2016 för att fortsätta till Sörmland i mars. Sex föreställningar dansades i Sörmland och en i Stockholm med en total publiksiffra på 612 personer.
Totalt publik i Sverige för alla tre föreställningarna var 1 966 medan publiksiffran i Sydafrika uppgick till 3 566 personer. Med en publiksiffra på totalt 5 532 ger det vid handen att Scenkonst Sörmland betalat runt 650 kronor per biljett ur egen kassa.
De enda rejälare biljettintäkter som finns redovisade i Growths räkenskaper härrör från Stockholms Stadsteater som drog in 19104 kronor vid 2013 års föreställningar. I Sörmland uppgår de redovisade biljettintäkterna till 292 kronor.
Enligt projektledaren Annette Taranto Åberg beror de blygsamma siffrorna bland annat på att Sörmlands lokala samarrangörer, som till exempel Eskilstuna och Oxelösunds kommuner, själva fått ta hand om biljettintäkterna:
– Just med den här typen av dans är vi ju fortfarande inne i ett slags pionjärarbete, så vi gör inga biljettdealar, typ 70/30, med arrangörerna. Vi försöker helt enkelt hjälpas åt att göra modern dans i världsklass till "vardag" i Sörmland.
I snitt har varje föreställning av Growths som getts i Sverige - i Sörmland och Stockholm - kostat Scenkonst Sörmland cirka 200 000 kronor att genomföra.