Den 30 juni ska alla musiker band och folkhögskoleelever som hyr lokaler i musikhuset Slakthuset i Nyköping ha packat väskorna och lämnat byggnaden, vilket SN rapporterade om för några veckor sedan. Stängningen sker i och med bygget av det nya jätteområdet Nöthagen, där närmare 1 600 nya lägenheter planeras i det nuvarande industriområdet.
Slakthuset har haft musikverksamhet sedan slutet av 1980-talet, vilket innebär att många musikanter och kulturutövare haft vägarna förbi lokalerna genom åren. En av dem är den Nyköpingsbördiga artisten Anna Bergendahl som bodde mittemot Slakthuset i flera år. Även hon är upprörd över att replokalerna försvinner.
– Det känns väldigt tråkigt. Musik är en sådan viktig ventil för många av oss. Att till exempel spela i band innebär en fin gemenskap och det är en bra övning i samarbete för unga, men även gamla. Och för de som önskar en framtid inom musikbranschen är ett ställe som Slakthuset viktigt för utvecklingen, framförallt när man är ung.
Ett tidigt minne från Slakthuset var när hon, med en röd elgitarr hängandes runt torson, spelade och sjöng Green Day, berättar hon.
– Mellan alla bandens framträdanden hängde man "backstage" och drack te. Det var första gången jag kände den där känslan som jag såväl känner igen från alla år av turnerande. En känsla av gemenskap och att man är i en bubbla. En egen värld. Vad som helst kan hända bara man tror tillräckligt mycket på det.
När replokalerna i Slakthuset stänger försvinner alla alternativ att hyra replokaler i organiserad form. Det eftersom lokalerna i även Studiefrämjandets musikhus på Hemgården står inför samma öde. Byggnaden hotas nämligen av rivning då det även där ska byggas lägenheter. Där med start 2023.
NVB, tillsammans med Studiefrämjandet, skickade i förra året en skrivelse till kommunen där de föreslog att tillsammans ta över Folkets Park/Träffen för att bedriva sin musikverksamhet – men även andra former av kultur. En dialog finns men ännu inga klara besked om det kan bli en realitet.
– Nyköping har fotbollsplaner, kanotklubbar, hockeyisar, gym, elljusspår och simbassänger. Jag ser Nyköping som en stad där man kan lyckas som elitidrottare. Men det måste också vara en stad där man kan lyckas som musiker och artist, säger Anna Bergendahl.
I en tidigare version av artikeln stod det att Slakthuset varit plats för musikverksamhet sedan 1995. Men enligt Bengt-Åke Ohlsson, som är verksamhetsutvecklare på NBV i Nyköping, var de första som hade musikverksamhet i byggnaden det nu nedlagda bildningsförbundet TBV (Tjänstemännens Bildningsverksamhet). De började med det i slutet av 1980-talet, säger han.