Allmänheten välkomnas att föreslå innehåll i den kulturkanon som Tidöpartierna nu låter en kommitté ta fram. Det berättade kulturminister Parisa Liljestrand (M) strax före jul när hon presenterade dess ordförande, historikern Lars Trägårdh.
Än så länge sker det via en ganska undangömd e-postadress men i sommar ska en särskild hemsida komma på plats, enligt kommitténs huvudsekreterare Björn Östbring.
När kommittén väl tagit beslut om vilka kulturområden som ska ingå tänker man också göra en mer utåtriktad kampanj. Det sker troligen i höst.
– Det är bättre att försöka nå ut när vi vet hur upplägget kommer att vara, säger Östbring.
Läsk och bandy
Redan nu har dock privatpersoner börjat höra av sig. En förslagslämnare är visserligen "djupt skeptisk" till en svensk kulturkanon, men när den nu ska tas fram tycker han att lindansaren Reino samt illusionisterna Johnny Lonn och Topper Martyn borde vara med. Brevskrivaren lyfter fram en lång tradition av bland annat trollkonstnärer.
– Det hade jag noll koll på, säger Lars Trägårdh som dock börjat inse att Sverige kanske ligger i framkant på området efter att ha sett "en fantastiskt fin show" med magiker.
En annan person anser att kålroten borde vara med i egenskap av "kulturgröda", liksom svenskt brännvin samt "Fahlu soda", enligt förslagsgivaren en av världens första kolsyrade drycker. Även bandy kan kanske betraktas som kultur, framhåller en annan.
– Det tycker jag är kul. Bandyn är ju förknippad med en viss kultur, med något som är väldigt folkligt och en sport som inte är vanlig i så många länder. Det var ett fint förslag, säger Lars Trägårdh som också är positiv till inspelen om gastronomi.
– Om det är något som angår alla dagligen så är det detta.
Julkalendrar
Är det den här typen av förslag som kommitténs medlemmar hoppas på?
– Om du frågar mig så är svaret definitivt ja. Jag tror att det finns goda argument för att inkludera det som är mer folkligt snarare än att bara fokusera på högkultur. Jag skulle gärna bejaka mer av detta, jag ser till exempel fram emot på förslag på svensk svampkultur.
Signaturen "kvinna i spenaten" föreslår Kerstin Ekmans essäsamling "Herrarna i skogen" som hon tycker ger exempel på hur makten präglat den svenska kulturen.
En annan lyfter fram tv-program som "Trazan och Banarne" och "samtliga julkalendrar".