Fler eventarrangörer på Campus än i fjol – trots corona

Trots coronapandemin är det fler som studerar till musik- och eventarrangörer på Campus Nyköping än i fjol. "Dyker upp väldigt många andra affärslösningar", säger Ida-Lee Brandel, branschkoordinator på programmet.

Fler pluggar till event- och musikarrangörer på Campus Nyköping än i fjol. Det trots coronapandemin och dess inverkan på branschen.

Fler pluggar till event- och musikarrangörer på Campus Nyköping än i fjol. Det trots coronapandemin och dess inverkan på branschen.

Foto: Magnus Grimstedt & Markus Aamisepp

Kultur2020-11-19 19:10

I princip alla festivaler och större evenemang ställdes in eller sköts upp när covid-19 fick spridning i Sverige och världen i början av mars. Trots det var det fler som sökte sig till musik- och eventarrangörsprogrammet på Campus Nyköping än i fjol. 

– Vissa delar av branschen har covid-19 drabbat väldigt hårt, särskilt inom live-event. Men i eventbranschen görs fortfarande mycket företaginterna grejer och man har kunnat göra saker online istället som streamade konserter. Det dyker upp väldigt många andra affärslösningar i branschen på grund av det som händer nu, säger Ida-Lee Brandel, branschkoordinator på Campus Nyköping. 

Trots att pandemin slagit hårt mot liveunderhållning finns ljus i tunneln. Ida-Lee Brandel berättar om världens största konsertorganisatör, Live Nation, som å ena sidan tappat 95 procent av sina intäkter jämfört med fjolåret. Men å andra sidan fortfarande ser optimistiskt på kommande år då de flesta konserter bara skjuts upp. 

– Lyckas vi behålla publikintäkter även här i Sverige samt bibehålla den uppbyggda kompetensen i branschen så ser det ljust ut. Det är inte första gången som musikbranschen har kommit igen efter ett underläge, säger Ida-Lee Brandel.

undefined
Studenten och musikern Jonathan Fröberg ser positivt på framtiden.

– Jag är klar om två år. Och då har jag en förhoppning om att det vänt till ett mycket bättre läge där näringsförbudet mot liveindustrin har släppt.

Det säger Jonathan Fröberg, som går första terminen på programmet. Sedan tre veckor tillbaka har de haft distansundervisning. Men trots det är stämningen god, berättar han: 

– Vi har en god förhoppning om att det inte ska vara så här illa. Musikbranschen behövs för att det är en fantastisk industri. 

undefined
"Jag har varit ovanligt lugn, tror jag", säger studenten Linnéa Alouani.

Linnéa Alouani, som just nu går fjärde terminen, ska i vår ut på praktik. 

– Det har varit en ganska deppig stämning i klassen. Det är jättemånga som känner att coronapandemin har förstört alla framtidsplaner man haft. Men de har fått vidga sina vyer och försökt tänka om lite. Praktiserar man på ett ställe som gör sådant man inte vill jobba med får man ändå erfarenhet, säger hon. 

Själv drömmer hon om att jobba på ett musikförlag. Streamingbranschen är inte lika hårt påverkad, berättar hon: 

– Jag har varit ovanligt lugn, tror jag. Det kanske är jättedumt. Men jag tror att så länge folk streamar musik så kommer det förhoppningsvis lösa sig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!