Kring millennieskiftet var Pokémonkorten kanske det största intresset på skolgårdar världen över. Efter succéer som mobilspelet Pokémon Go och spelfilmen Detective Pikachu har intresset för fantasykorten åter skjutit i höjden. Därför är det god tid att ta en titt på din gamla Pokémonsamling för att se om korten eventuellt kan finansiera din kommande semester.
För den oinvigde kan Pokémonkort se mer eller mindre likadana ut. Men faktorer som skick, utgåva och efterfrågan väger tungt när man lägger ut sina spelkort på auktion.
Så här ser du hur mycket dina kort är värda.
Märkningen längst ned
Varje kort har en märkning längst ned i högra hörnet som visar hur vanligt det var när det trycktes. Om kortet har en cirkel i hörnet betyder det att den är vanligare. Finns det en diamant på kortet innebär det att den är ovanlig. Det behöver dock inte öka värdet på kortet särskilt mycket, förutsatt att det inte trycktes tidigt.
En stjärna på kortet innebär att det är sällsynt och tre stjärnor betyder extra sällsynt. Dessa har störst chans att säljas för en ansenlig summa pengar.
Samlarnumret
Till vänster om den svarta märkningssymbolen sitter samlarnumret, vilket också kan vara ett sätt att identifiera dina kort. Siffrorna visar vilket kortet är av den totala mängden kort i setet. Det finns så kallade "secret rares", alltså hemliga sällsynta kort. De går att identifiera genom att kolla på samlarnumret – om siffran till vänster är högre än den till höger kan den vara värd mer pengar.
Det finns även kort utan samlarnummer. Det betyder oftast att kortet trycktes väldigt tidigt. Det behöver inte nödvändigtvis öka värdet på kortet, men kan vara värt att undersöka vidare.
Ju äldre desto bättre (oftast)
Spelkort som trycktes kort efter att det första Pokémonspelet, "Pokémon Red and Blue", släpptes kan vara värda en del pengar även om de har en "vanlig" stämpel. Särskilt ovanliga är så kallade "first edition"-kort som kan säljas för flera tusen kronor och i vissa fall mer. Du hittar first edition-stämpeln till vänster om Pokémoninformationen på kortet.
Även shadowless-kort, alltså sådana som inte har en skugga till höger om Pokémonfiguren på kortet, är ovanliga och indikerar att kortet trycktes tidigt. De är de absolut mest värdefulla korten på marknaden.
Vadå skugga?
Fram till 2003 gavs Pokémonkorten ut av förläggaren Wizards of the Coast, vilka experimenterade en del med både layout och estetik. Skuggan i högerkant fanns alltså inte med från första början – utan lades till i en senare upplaga och kom att kallas för "unlimited".
Det innebär att korten kan delas upp i tre olika versioner beroende på base set: "First edition", "Shadowless" och "unlimited" där de sistnämnda oftast har minst värde på marknaden.
Generationsstämpeln
Vilken figur du har på kortet behöver inte spela särskilt stor roll. Det som är viktigast är att undersöka vilken generation, eller set, figuren tillhör. "Neo Genesis", "Gym heroes" och "Aquapolis" – kärt barn har många namn. Pokémonens generation bestäms av ännu en stämpel som sitter upp till höger om Pokémoninformationen på kortet. Det finns flera tabeller online som visar vilken symbol som tillhör respektive generation eller set.
När du har identifierat vilket kort du håller i handen kan man surfa in på en värderingshemsida som till exempel pokemonprices.com. Där kan du välja set eller namn och sedan är det bara att börja bläddra. Priserna på hemsidan baseras på hur mycket korten har sålts för på Ebay.
Bling-bling
Om du råkar komma över ett kort i din samling som glimmar kan det vara värt mer. De är så kallade holografiska kort. När kollektionen "Legendary collection" släpptes 2002 infördes också "reverse-holo". Det är kort som bara glimmar i bakgrunden och inte på själva porträttbilden. De är oftast inte värda särskilt mycket mer eftersom varje paket från upplagan innehöll ett sådant.
Hur säljer man?
När du har identifierat ungefär hur mycket ditt Pokémonkort är värt kan du lägga ut kortet på en svensk eller internationell auktionssida. Då är det viktigt att du ger en tydlig beskrivning av kortet i annonsen så att potentiella samlare har lättare att hitta dit. Definiera också kortets skick.
Det räcker alltså inte alltid med att kortet är sällsynt. Om det råkat bli kvar i en jeansficka och slängts in i tvätten eller utsatts för annat slitage kan värdet minska dramatiskt.
Om du lyckats hitta ett väldigt sällsynt kort i bra skick kan det vara på sin plats att ta experthjälp. Professional Sports Authenticator, eller PSA, är världens största företag för gradering av skicket på spelkort. Kortet eller korten kan graderas av dem på skalan 1-10, där en tia ger kortet mycket högre värde.
För mycket trassel?
För dig som inte har tid eller orkar finns det företag som kan värdera och sälja din samling åt dig. Men då tar de också en del av vinsten.