Sedan 1996 driver Hans-Åke Lilja från Örebro webbsajten Lilja's Library –The World of Stephen King. Lilja utgör nu sista programpunkten på Fåfängans omfångsrika sommarrepertoar.
Det är första gången Hans-Åke Lilja besöker Nyköping efter att ha turnerat runt i hela landet på bibliotek, föreläsningssalar och kulturhus med sin föreläsning "Mysteriet Stephen King".
Frågan är hur man blir så fast i en enskild författares liv och verk att man ägnar nästan hela sin vakna tid till att rota rätt på ALL information för att sedan lägga ut den på sin sajt? Tidningen ringde upp Hans-Åke Lilja för att få besked.
Lilja var tretton år gammal då han fick Stephen Kings skräckroman "Carrie" i julklapp i början av 1980-talet. Hans föräldrar tyckte att han läste för mycket serietidningar och behövde en väg in i litteraturen.
– Jag vet inte om ”Carrie” var det bästa att läsa för en trettonåring, men den var populär på den tiden. Den fastnade inte jättemycket, men sedan skulle vi skriva en bokrecension i skolan och jag kom då ihåg Stephen King, gick och kollade efter något annat han skrivit och hittade ”Cujo”, den med hundkäften på framsidan, och tyckte det verkade skithäftigt. Då fastnade jag direkt, säger Hans-Åke Lilja.
Efter det läste han allt som publicerats av King på svenska. När det tog slut gick han över till engelska utgåvor.
I dag har Hans-Åke Lilja gett ut flera böcker om Stephen King på ett amerikanskt förlag. När sajten Lilja's Library fyllde 20 år 2016 gav han ut en novellsamling med den fyndiga titeln "Shining in the Dark" där bland annat en outgiven Stephen King-novell från 70-talet finns med och så en specialskriven text av ett annat King-fan, John Ajvide Lindqvist.
– Boken har getts ut på 12 språk i 24 olika utgåvor. Den har spritts från Japan till Brasilien, det är kul. Särskilt nöjd är jag med den svenska titeln, "Varsel i mörkret", döpt efter Kings roman "Varsel", säger Hans-Åke Lilja.
Vilken är den största fördomen folk brukar ha om Stephen King?
– Den största är väl egentligen att han bara skriver skräck, och det är det jag försöker belysa i min föreläsning, att han har skrivit över 80 böcker. Titlar som ”Nyckeln till Frihet” och ”Den gröna milen”, brukar jag nämna, då blir många i publiken förvånade. Sedan försöker jag påpeka att man kan gilla Stephen King även om man inte gillar skräck.
Vad har du för kontakt med King numera, är ni bekanta?
– Jag har ingen kontakt med honom personligen. Jag har träffat honom i London, New York och Hamburg då han har gjort reklam för någon ny bok. Sedan har jag även fått intervjua honom på telefon och det är faktiskt den enda fansajten i världen som fått göra det.
Vilken av hans böcker tycker du är bäst?
– Den eviga frågan, suckar Hans-Åke Lilja. Det är svårt att bestämma. ”Maratonmarschen” är bra, och ”Pestens tid” som är så aktuell nu under coronapandemin. Det finns en massa. En del frågar vilken bok man ska börja med. Jag brukar kontra med att fråga vad du gillar. Gillar du deckare så har han skrivit deckare. Gillar man inte tjocka böcker kanske man inte ska ge sig på "Det" och "Pestens tid" heller.
Berätta något du inte tror man normalt känner till om King?
– En del vet kanske inte vet att han skrivit några böcker under pseudonym. Eller fått medalj av president Barack Obama. Trump gillar han däremot inte. Det räcker med att gå in på hans Twitter och läsa där så ser man det.