Alla hjärtans dag, valentines day eller kapitalistiskt trams – kalla det för vad du vill. Den 14 februari är dagen då fyra av tio svenskar uppvaktar sina nära och kära med röda hjärtan och blommor. Men var kommer egentligen traditionen ifrån? Vem är det som har bestämt att vi ska visa uppskattning för dem vi älskar just idag?
Traditionen med materiella kärlekshandlingar kommer, precis som många andra moderna traditioner, från USA. Men seden med romantik är betydligt äldre och sträcker sig ända bak till medeltiden.
Namnet Valentin är ett romerskt helgon, om vilket inte mycket är känt. Anledningen till att vi kommer ihåg honom den 14 februari varje år är för att dagen under medeltiden ansågs vara den dag då fåglarna bildade par. I bland annat England och Frankrike utsågs byns flickor och pojkar till låtsaspar för ett år på Valentindagen, skriver Nordiska museet.
Legenden kring Valentin, som inte har någon historisk bakgrund, är att det fängslade helgonet lärde känna fångvaktarens dotter. Innan han dog skrev han ett avskedbrev och undertecknade med "din Valentin", vilket ska vara det första valentinbrevet.
Alla hjärtans dag fick inte genomslag i Sverige förrän på 1960-talet. Först 1987 togs dagen med i svenska kalendern.
Trots att traditionen inte existerade under 1300-talet finns det några monarkiska kärleksanekdoter från den lokala historien. Nyköpingshistorikern David Lindén berättar om den bubblande kärleken mellan Kung Birger Magnusson och hans fru och drottning Märta Eriksdotter.
– När Kung Birger och Märta arrangerar Nyköpings gästabud är de ett team. Danska källor har sagt att Märta aldrig varit så glad som på den festen. Först nu fick hon äntligen hämnas på dem som hade fängslat hennes make vid Håtunaleken 1306.
Även Karl IX, som var hertig av Nyköpingshus och ligger begravd i Strängnäs domkyrka, hade en stor kärlek för sin första fru Maria av Pfalz som dog ynka 28 år gammal, säger David Lindén.
– Han har gått till historien som en ganska barsk herre. Men han var en väldigt omtyckt familjefar. När man öppnade hans kista under 1900-talet hade han fortfarande ett "M" i guld på ett halsband runt halsen. Dagens motsvarighet till det är änkor eller änklingar som, när de gifter om sig, bär på två vigselringar. Det tar ju död på myten om att alla var olyckliga förr. Karl IX och Maria av Pfalz var bevisligen väldigt förälskade.