Redan före pandemin kämpade Bergatrollen i Nyköping med hyran för den gamla K-märkta lagerlokalen Magasinet som saknar både vatten och avlopp. Enda faciliteten är ett torrdass. Ursprungligen betalade föreningen 60 000 kronor om året för den cirka 1 000 kvadratmeter stora kåken som under åren inretts med bland annat scen, replokaler, kök, cykel- och snickeriverkstad.
– Vi har lagt ned tusentals timmar av ideellt arbete för att skapa ett fungerande allaktivitetshus, säger Sebastian Sköldén som varit med sedan start och nyligen valdes till föreningens kassör.
2018 höjde Kommunfastigheter hyran till 206 000 om året. För att Bergatrolllen skulle ha en chans att ställa om ekonomin togs beslut om en treårig trappa. Nu har tiden gått ut och 2022 hamnar hyran på den högre nivån.
Under normala omständigheter sjuder Magasinet av aktivitet. I samarbete med ABF hålls bland annat bokcirklar, danskurser och musikevenemang. Under pandemin har mycket av verksamheten tvingats göra paus. Det har betytt ett stort ekonomiskt avbräck för Bergatrollen.
– Vi gjorde en jättestark höst 2021. Restriktionerna var på väg att lätta, vi höll en loppmarknad och fick en rad påhugg, bland annat en stor beställning på morotssoppa till deltagarna i Ångaloppet. Dessutom satsade flera medlemmar pengar ur egen ficka, säger Sebastian Sköldén.
Men i början av hösten brakade Magasinets värmepump ihop. Felanmälan gjordes i september men hittills har hyresvärden Kommunfastigheter inte åtgärdat pumpen. Vilket i sin tur betytt att föreningen tvingats värma upp lokalerna med el.
– I ärlighetens namn har vi bara haft värmen på en enda dag under hela hösten, det var i samband med loppisen på barnkläder. Men det räckte för att vi skulle få en elräkning på 25 000 i december. Normalt brukar den ligga på några tusen.
Kommunfastigheter har visserligen lovat att betala mellanskillnaden så att smällen inte ska bli alltför stor på grund av den trasiga värmepumpen, men för föreningen Bergatrollen hopar sig frågetecknen ändå inför framtiden.
– Det är svårt att få några svar från kommunen, säger tidigare ordföranden Hampus Andersson. Vi måste hela tiden gå till två olika ställen: kultur och fritidsförvaltningen å ena sidan, Kommunfastigheter å den andra. Det senaste är visst att vi ska ingå i samma projekt som husen i Bryggeriet som ligger på ett annat ställe i stan.
Bryggeriets projektansvariga, Ann de Jonge, slår dock ifrån sig:
– Jag jobbar enbart med det fysiskt avgränsade området Bryggeriet och har ingen sakinformation angående Magasinet.
Enligt Kultur och fritidsnämndens protokoll från den 20 oktober förra året beslutades dock följande:
"att uppdra till Näringsliv Kultur Fritid att träffa överenskommelse med kommunfastigheter gällande fastigheterna Fåfängan och Magasinet så att de framledes kan ingå i projektet Bryggeriområdets utveckling."
– Ja, det är den linje politikerna i nämnden vill se, säger Per Lithammar, sakkunnig på kultur- och fritidsförvaltningen. Jag vet att vår ordförande Karina Josevski är mycket mån om att Magasinet ska kunna fortsätta att fungera som allaktivitetshus i Nyköping.
På Kommunfastigheter säger chefen Mikael Karlsson att Magasinets hyra är lågt satt i förhållande till de underhållskostnader ett kulturmärkt hus kräver:
– Det är inte tillåtet att lägga plåttak och fasaden måste putsas med kalk. Men självklart borde vi ha gjort något åt värmepumpen.