Inga replokaler för Nyköpingsmusikerna: "Skitdåligt"

Slakthuset som varit plats för musikverksamhet i över 20 år ska stänga. Nu finns knappt några replokaler kvar i Nyköping. "Många band kommer att lägga ned".

Erik Bäckström Larsson är en av musikerna som tvingas lämna sin replokal i Slakthuset i sommar.

Erik Bäckström Larsson är en av musikerna som tvingas lämna sin replokal i Slakthuset i sommar.

Foto: Jens Alvin

Kultur2021-04-08 20:30

30 juni – då ska alla musiker, band och folkhögskoleelever som hyr lokaler i Slakthuset i Nyköping ha packat väskorna och lämnat byggnaden. I och med bygget av det nya jätteområdet Nöthagen, där närmare 1 600 nya lägenheter planeras i det nuvarande industriområdet, är eran för Slakthuset över. 

Sedan mitten av 90-talet har föreningen Ung Kraft, tillsammans med studieförbundet NBV, gett unga musiker möjlighet att repa i lokalerna. När Kulturbolaget, som drev verksamheten i Slakthuset åt Ung Kraft, gick i konkurs i fjol fick musikerna - med bland annat ekonomiskt stöd av kommunen - ett år till på sig att hyra replokalerna. Men i sommar löper rivningskontraktet ut och då blir området skådeplats för bostadsbygge i regi av fastighetsbolaget SBB. 

Det innebär också att musikerna står utan lokaler. Och i dagsläget finns få möjligheter att hyra andra replokaler som hyrs ut i organiserad form i Nyköping. 

undefined
Musikläraren Erik Bäckström Larsson har haft replokal i Slakthuset i mer än ett decennium.

– Det känns skitdåligt. Det är fruktansvärt dåligt utbud i framförallt Nyköping och Oxelösund, säger musikläraren Erik Bäckström Larsson, 32, som har två månader på sig att packa ihop sitt väldiga trumset i replokalen i Slakthuset.

Precis som många andra Nyköpingsbor kom han i kontakt med musikhuset redan som liten. Storebrorsan hade replokal i byggnaden – och efter att ha förälskat sig i trumspelande hyrde han in sig i en replokal själv också. Nu har han varit där i ett drygt decennium. I sommar kommer han behöva förvara sina trummor i lägenheten.

– Jag kommer inte kunna packa upp dem på grund av ljudnivån. De flesta jag har pratat med har ingen lösning just nu. Jag tror att det är jättemånga band som kommer att lägga ned. Många har redan slutat spela för de vet att de inte kommer att kunna vara någonstans när Slakthuset stänger.

Bengt-Åke Ohlsson är verksamhetsutvecklare på NVB i Nyköping. Han har inte heller svar på var musiker i staden ska vända sig om de vill boka replokaler efter den 30 juni. 

– Jag ställer mig samma fråga. Jag tror att vi kommer att se individuella lösningar. Vissa band kommer antagligen att lägga ned för de tappar geisten och andra band kommer försöka hitta lösningar i källare eller garage, säger han. 

Även de som hyr lokaler i Studiefrämjandets musikhus på Hemgården står inför samma öde. Byggnaden hotas nämligen av rivning då det även där ska byggas lägenheter. Där med start 2023.

Redan i november förra året skickade NVB, tillsammans med Studiefrämjandet, en skrivelse till kommunen där de föreslog att tillsammans ta över Folkets Park/Träffen för att bedriva sin musikverksamhet – men även andra former av kultur. Nu finns en dialog, men kvarnarna maler långsamt och ännu finns inga klara besked om det kan bli en realitet. 

– Vi är ytterst medvetna om situationen. Jag kan säga att politiken tycker att förslaget är spännande och att det har diskuterats. Men det är en lång väg dit, så det blir inte till hösten. Det är ett större projekt, säger Per Lithammer, sakkunning vid kultur- och fritidsnämnden. 

Han berättar att lokalerna innan pandemin flitigt hyrdes ut i bland annat fest- och konferenssyften. Att låta studieförbunden hyra Träffen innebär att kommunen måste hitta ytterligare lokaler som fyller den sortens behov. 

– Nyköping är en liten stad som växer. När det blir hårdare tryck centralt trycks också replokalsfastigheterna bort. Det gäller egentligen kultur- och föreningslokaler överhuvudtaget, säger han. 

I en tidigare version av artikeln stod det att föreningen Ung Kraft gick i konkurs förra året. Det stämmer inte. Däremot försattes Ung Krafts aktiebolag Kulturbolaget i konkurs förra året på grund av för höga omkostnader för Slakthuset.

Nöthagenprojektet

I september i fjol beslutade Nyköpings kommun om en stor detaljplan för det stationsnära området Nöthagen. Idag är det ett industriområde men om fyra år kommer den nya stadsdelen i sina första delar stå klar med bostäder, skola samt vård- och omsorgsboende. Planen, som möjliggör för 1 600 bostäder, innefattar också ett nytt torg och en stor park. Planen har skapat en del diskussioner och har överklagats till mark- och miljödomstolen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!