Lyssning på ljudböcker exploderar – vi guidar i utbudet

Lyssnandet på strömmade ljudböcker bara ökar och ökar. Här är en guide till de olika tjänsterna – utbudet och priserna. Mycket är gratis.

Smartphones har gjort att man enkelt kan ta med sig ljudboken överallt medan man gör andra saker. Anna Lövgren från Strängnäs är en av dem som lyssnar medan hon joggar, städar eller kör bil.

Smartphones har gjort att man enkelt kan ta med sig ljudboken överallt medan man gör andra saker. Anna Lövgren från Strängnäs är en av dem som lyssnar medan hon joggar, städar eller kör bil.

Foto: Per Hellgren.

Kultur2021-04-07 19:22

Internet och appar i smarta telefoner är som gjort för e-ljudböcker, har det visat sig. Mycket talar för att det är behändig teknik som slutligen dragit igång den rådande ljudboksexplosionen.

Minns på 90-talet, då man fick sin plastlåda med tre kassetter fyllda av Max von Sydows mullrande röst till Hemingways ”Den gamle och havet”. Eller de 14 cd-skivor som ingick i den fyrkantiga asken till Jan Guillous ”Madame Terror” i början av 00-talet. Kassetterna och cd-skivorna samlar förmodligen damm hos många numera, om de ens har sparats.

Nej, numera ska det strömmas in i olika manicker. Och det ska vara osynligt. Inga fler band- och skivbyten, bara megabytes som flyger genom luften.

Enligt Svenska Förläggareföreningens senaste rapport ökade försäljningen av digitala ljudböcker med hela 32,2 procent mellan 2019 och 2020. Ökningen är högst bland alla boktyper. Det som ökade näst mest var utländska böcker med 13,1 procent, därefter inbundna böcker med 7 procent.

Alltså: Inget snack vad som ökar mest i bokbranschen. Och, om man får tro Svenska Förläggareföreningen, så har pandemin spelat in i detta. Inte sedan 2002, då bokmomsen sänktes till 6 procent, har ökningen varit så stor.

– När det gäller ljudböcker vet vi också att själva sällskapsfaktorn, att höra en annan röst, kan ha varit viktig under pandemin när så många varit ensamma, säger Erik Wikberg, Förläggarföreningens rapportförfattare, till TT.

Så hur ser marknaden ut för e-ljudböcker?

Låt oss börja med folkbiblioteken i Sörmland, där det är gratis för den som har lånekort och pinkod. Då kan man via appen Biblio eller direkt via bibliotekens hemsidor strömma ljudböcker efter att ha laddat ner en ljudbokspelare från exempelvis Adobe.

De flesta bibliotek har också en budget för hur många ljudböcker som får strömmas. I Eskilstuna är denna budget töjbar efter behov, 110 000 kronor per kvartal i dagsläget. Nyligen fick man höja maxtaket.

undefined
Att lyssna på e-ljudböcker via telefonen har blivit populärt på senare år. På Sörmlands folkbibliotek kan man också låna gratis e-böcker via appen Biblio.

Antal ljudböcker som låntagare får strömma varierar lite i Sörmland. 

Till exempel finns något som heter E-boksportalen där biblioteken i Trosa, Katrineholm, Flen och Vingåker samarbetar om utbudet. Varje låntagare har där sex lån per vecka. 

Även i Oxelösund och Nyköping får man låna sex ljudböcker per vecka, men Nyköping ska inom kort sänka till fyra lån. Strängnäs och Eskilstuna har fem lån och Gnesta fyra lån per åtta dagar.

På Katrineholms biblioteks hemsida finns även en länk till Världens bibliotek, med ljudböcker på andra språk än svenska. Tjänsten är gratis och finansieras av skattepengar. Totalt elva språk finns representerade, bland annat arabiska, somaliska, serbiska, persiska och thailändska.

Sedan har vi de kommersiella aktörerna. Där man måste köpa abonnemang.

Storytel är den största av dessa, följd av namn som Bookbeat, Nextory, Bokus Play, Audio Books och Audible.

Alla har olika gratistestperioder, 14 dagar är vanligast. Därefter varierar priserna. Lägst pris har Bokus Play från 79 kronor för en bok per månad, dock med mindre utbud än övriga. Så fort man vill ha obegränsat med lyssning kostar det mer, 139 kronor på Nextory och Bokus Play, samt 169 kronor på Storytel. 

Bonniers ljudbokstjänst Bookbeat har alternativ med begränsad lyssningstid, 20 timmar per månad för 99 kronor är det billigaste, 199 kronor för obegränsad lyssning. Vill man att fler personer inom familjen ska kunna lyssna kan man göra ett tillägg.

Utbudet på böcker varierar lite mellan de största tjänsterna. Storytel, Nextory och Bookbeat har exempelvis de flesta svenska ljudböckerna som getts ut, antalet titlar på andra språk varierar.

undefined
Det finns många olika typer av abonnemang och betalningsmodeller för ljudböcker. Även folkbiblioteken i Sörmlands nio kommuner har olika regler för lån av ljudböcker .

Vill man däremot ha engelskspråkig litteratur är Amazons egen tjänst Audible, med över 300 000 titlar, att föredra eftersom de inriktat sig på en marknad i Nordamerika. Sedan 2019 finns en svensk webbplats – dock på engelska.

För en hundring i månaden får man en valfri bok att ladda ner och behålla. Vill man ha fler är det fritt fram att betala. Ingen obegränsad lyssning finns att köpa, vilket skiljer Audible från svenska ljudbokstjänster. Samma gäller konkurrenten Audio Books som dock är dyrare.

På Audible kan man sedan höra filmstjärnor som Tom Hanks läsa sin egen bok ”Uncommon Type”, Meryl Streep och Sharon Stone läsa dikter av Emily Dickinson eller den väldiga, över 20 timmar långa, uppläsningen av ”Audio Bible” med stjärnor som Richard Dreyfuss, Marisa Tomei, Max von Sydow, Jon Voight och Malcolm McDowell.

undefined
Lyssnandet på strömmade ljudböcker ökar stort just nu. Enligt Svenska Förläggareföreningens senaste rapport ökade försäljningen av digitala ljudböcker med 32,2 procent mellan 2019 och 2020.
Ljudböcker på biblioteken

I Sörmland har antalet lånade e-ljudböcker ökat rejält under pandemin. 

Nyköpings stadsbibliotek hade i december 2020 171 utlån av e-ljudböcker och 399 i februari 2021. Det har gjort att man nu ska minska från sex till fyra lån i veckan per låntagare.

På Eskilstuna stadsbibliotek har antalet lån ökat brantare. Första kvartalet 2019 lånades 1792 e-ljudböcker ut, fjärde kvartalet 2020 var siffran 2876. Ökningen var som störst andra kvartalet 2020 då coronapandemin satte fart ordentligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!