Mästerkock-Adam vidare till topp-12: "Jätteglad"

Under torsdagens avsnitt av "Sveriges Mästerkock" i TV4 nådde auditionsfasen sitt klimax. De 21 stycken deltagarna skulle reduceras till tolv som får äran att tävla i programmets huvudmoment i Stockholm.

Adam beskriver hur han har tänkt kring torsdagens uppgift. Torsken och vitvinssåsen ska stå i centrum, hoppas han, och det japanska noribladet håller sig förhoppningsvis i bakgrunden som ett trevligt kompliment.

Adam beskriver hur han har tänkt kring torsdagens uppgift. Torsken och vitvinssåsen ska stå i centrum, hoppas han, och det japanska noribladet håller sig förhoppningsvis i bakgrunden som ett trevligt kompliment.

Foto: Skärmdump från tv4play.se

Kultur2022-01-20 21:01

Bland deltagarna var Adam Thulin, 21 år från Katrineholm, som under premiäravsnittet tog juryn med storm.

Trots sin lyckade audition var det en nervös Adam Thulin som tog sig an torsdagskvällens uppgift – att på 75 minuter laga en elegant fiskrätt med en klassisk vitvinssås i fokus. 

Adams tolkning av uppgiften?

En nästan-sous-vide-tillagad torsk (mer om detta snart) med en grönsaksragu och japanska noriblad.

undefined
Adam beskriver hur han har tänkt kring torsdagens uppgift. Torsken och vitvinssåsen ska stå i centrum, hoppas han, och det japanska noribladet håller sig förhoppningsvis i bakgrunden som ett trevligt kompliment.

– Det var ju vitvinssåsens om skulle vara i fokus, och jag var väldigt noga med att göra som juryn sa, säger Adam Thulin.

– Jag ville göra en rätt där det skulle vara naturligt att få en bra mängd sås i varje tugga. Jag hackade ner grön sparris, haricots verts, purjolök och lite gröna ärtor och gjorde en lätt råstekt grönsaksragu med citron och smör.

Adams presentation: vitvinssåsen i botten med ragun ovanpå för att "fånga upp" såsen. Torsken ovanpå alltihop för fin höjd och så gröna skott på toppen. Men varför valde han inte laxen eller rödingen, de två andra alternativen i skafferiet?

– När jag personligen lagar vitvinssås tycker jag om en fisk som är bakad i ugn istället för stekt. Det syns inte jättetydligt i programmet, men det är faktiskt ganska begränsade kök som vi jobbar med och det fanns inga ugnar.

undefined
Markus Aujalay verkade redan från första stund fatta ett visst tycke för Adam. Han hyllade direkt Adams första rätt, men fortsatte sedan med att skarpt kritisera Adams brist på självförtroende.
undefined
Adam har från första stund visat en brist på självförtroende – något han inte alls borde, menar programmets jury, eftersom han gång på gång bjuder på programmets godaste maträtter.

Adam förklarar att han skapade en sorts improviserad sous-vide – som betyder "under vakuum" på franska, ett klassiskt redskap i de finare köken – och tillagade fisken inslagen i plastfolie. Noribladet lade han till för att ge rätten en extra smakskjuts och den rätta havskänslan, samt för att visa upp att han bemästrar flera olika tekniker.

Trots den fina maträtten – som juryn prisade Adam för – var det med stor nervositet som han i slutet av programmet gick dem till mötes för att få beskedet: hade han gått vidare eller inte?  

Markus Aujalay levererade nyheten på ett smärtsamt lurigt sätt.

– Nu Adam... Blir det att åka hem... Och där får du packa din väska... Med allt du behöver... För att resa till Stockholm! sade han till en chockad och lycklig Adam Thulin.

undefined
Torsk med vitvinssås och nori. Adam Thulins tävlingsrätt under onsdagens avsnitt, som gav honom en plats i topp 12 och en biljett till Stockholm.

– När han sa att det var dags att packa så blev jag väldigt ledsen. Det är svårt att förklara, jag har aldrig skickats så snabbt mellan känslor förut. Från besviken i ena stunden till jätteglad i andra, säger Adam.

"Sveriges Mästerkock" sänds onsdagar och torsdagar klockan 20.00 på TV4 och TV4 Play.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!