Möt dansgruppen som visar Sörmland det samiska livet

Dansföreställningen "Ájttega" berättar om det samiska livet. Nu är den samiska dansgruppen på turné i Sörmland. "Dans kunde ses när någon dödat en björn", säger koreografen Liv Aira.

Tidningen var på plats under premiären när Ájttega framfördes på Elektron i Gnesta. (Från höger) Elin Telius, Liv Aira och Marika Renhuvud.

Tidningen var på plats under premiären när Ájttega framfördes på Elektron i Gnesta. (Från höger) Elin Telius, Liv Aira och Marika Renhuvud.

Foto: Markus Aamisepp

Kultur2020-09-24 18:36

Svepande rörelser, jojk, elektronisk musik och ylande djurläten – dansföreställningen Ájttega (Förfäderna) berättar om det samiska livet och hyllar föregångarna som levt ett liv i samspel med den utmanande men vackra naturen. 

– Det finns inget ord för dans på samiska. Men det finns ett ord för den inre och den yttre rörelsen. Man kan inte bevisa att samerna haft dans i sin kultur. Men om det skulle vara sant skulle samerna vara det enda urfolk i världen som inte haft det, säger koreografen och dansaren Liv Aira och fortsätter:

– Dans beskrivs i äldre ritualer men man kan inte veta exakt hur den rörelsen såg ut. Jag tänker personligen att dansen då hade ett annat syfte än vad den har idag. Det kunde ses i bröllopsritualer när någon gifte sig eller björnritualer när någon dödat en björn. Men om de rörelserna ansågs som dans eller inte är något som man kanske aldrig får veta. 

Initiativet till föreställningen togs av Liv Aira som efter att ha studerat en master i dans- och koreografi i Barcelona ville skapa en dansstil baserad på samisk kultur och jojk. Resultatet blev en föreställning där publiken får uppleva de åtta samiska årstiderna, livsvillkoren för de nomadiska förfäderna och naturfenomen som midnattssol och snöstorm. 

undefined
Tidningen var på plats under premiären när Ájttega framfördes på Elektron i Gnesta. (Från höger) Elin Telius, Liv Aira och Marika Renhuvud.

– Den hedrar de som tagit stegen före oss. Vi lever deras steg som de banat väg för i dagens samhälle. Det är väldigt starkt i den samiska kulturen att man förbereder framtida generationer för att leva det samiska livet som är baserat på kunskaper som förs vidare. Det är inget man kan studera på universitet, utan något man måste leva, säger Liv Aira. 

Föreställningen framförs av de två dansarna Liv Aira och Marika Renhuvud som rör sig unisont till jojk av röstkonstnären Elin Telius. Sápmi, eller samernas land, som föreställningen berättar om är fortfarande okänd för många svenskar. Det är inte utan anledning som koreografen Liv Aira kallar dansgruppen för Invisible People. 

Ájttega hade premiär i Sörmland under onsdagen på Elektron i Gnesta där det också var första kulturevenemanget som huserat i byggnaden sedan februari. Trion fortsätter med föreställningen på Turbinen i Katrineholm under torsdagen den 24 september och i Tomtaklintskolans aula i Trosa den 25. Sörmlandsturnén avslutas i Tomas Arena i Strängnäs den 26 september. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!