Nu startar nya vinterpromenaden – så ser den ut

Pandemin stoppar nyårspromenaden. Istället öppnar tre stråk med massor av lokala samarbeten. "Blir inte köbildning", säger Susanna Skatteboe, projektassistent på Nyköpings Arenor.

Den nya vinterpromenaden kan du gå när som helst och ha med dig telefonen för att lära dig mer om staden.

Den nya vinterpromenaden kan du gå när som helst och ha med dig telefonen för att lära dig mer om staden.

Foto: Magnus Andersson

Kultur2020-11-26 20:00

Den traditionella nyårspromenaden har lockat mellan 3500 och 5000 besökare varje år under nyårsafton, berättar Susanna Skatteboe. Men istället för att ställa in ställer kommunen om och anordnar istället den cirka 6 veckor långa Vinterpromenaden som startar nu på lördag.

– Nyårspromenaden har blivit en tradition hos många och flera skulle säkert bli besvikna om den inte blev av. Istället för att ställa in ställer vi om. Vinterpromenaden blir tre promenader där vi berättar om olika platser, byggnader och skulpturer. Man kan gå vilken tid som helst på dygnet och då blir det inte heller köbildning, säger Susanna Skatteboe.

Den nya vinterpromenaden består av rutterna "Vinterstråket", "Vintergatan" och "Lilla vinterpromenaden". Den första går samma väg som nyårspromenaden: Från torget, vidare längs ån och ner till hamnen. Den andra promenadvägen går mellan Teaterparken och Gripsholmsparken och den tredje går från Västra skolan och avslutar vid Barnkulturcentrum.

På samtliga promenader kan man läsa om stadens byggnader och platser eller leta efter skulpturer och utsmyckningar. På Lilla vinterpromenaden kommer det dessutom finnas miniatyrfigurer man kan leta efter.

Även butiker, restauranger, gallerier och andra aktörer längs stråken ska medverka i vinterpromenaden. Bland annat har butiksinnehavare på Öster gemensamt skapat "Östra Vintergatan" med skyltfönsterdekorationer som utformats med butikernas egna restprodukter och svinn.

Vill man förkovra sig i stadens historia gäller det att ha med sig mobilen och klicka på symbolerna som finns på en digital karta på Nyköpingsguiden. Där kan man läsa på om byggnader, platser och skulpturer.

– Tar man bilder på staden under promenaden får man jättegärna lägga upp det och hashtagga #vinterpromenaden så fler kan se de fina bilderna. Om någon har mer information om exempelvis byggnader kan vi också lägga upp det på Nyköpingsguiden. Det blir ett sätt att interagera med folk och hjälpa varandra se Nyköping med nya ögon, säger Susanna Skatteboe och fortsätter:

– Visst vill vi satsa på Nyårspromenaden igen när det är möjligt, men den ena promenaden behöver inte utesluta den andra. Det kanske är någonting som kan växa. Det är trevligt att smycka vår stad med ljus under den mörka tiden av året, det blir trevligt för alla, säger Susanna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!