Kungar, helgon och munkar finns förstås med när Nyköpings medeltida historia ska berättas. Men på de nya historieskyltarna handlar det också om lite mer vanliga människor.
Stefan Tegelslagare till exempel. När Nyköpingshus skulle renoveras på 1360-talet var han en av hantverkarna, och han fick 20 marker för sitt arbete. Sina egna hantlangare ersatte han dock med ett ynka öre per arbetsdag.
Det har inte varit lätt att välja ut vilka historier som ska berättas på de sex nyuppsatta skyltarna, säger projektledare Katarina Blix Lundqvist på Sörmlands Museum.
– Man börjar med att skriva jättemycket och sen får man stryka och stryka tills texterna är lagom korta.
Medan de gamla röda skyltarna berättade Nyköpings historia med ån som röd tråd, uppmärksammar de nya skyltarna snarare staden Nyköping.
– Vi har ju inget stadsmuseum. Men tanken är att det ska finnas en stadshistorisk utställning i det nya museet och då vävs det materialet ihop med skyltarna, berättar Katarina Blix Lundqvist som hoppas att Nyköpingsborna ska uppskatta att den 16 år gamla stadshistoriska utställningen nu förnyas.
De sex nyuppsatta skyltarna handlar alla om medeltidens stad, men redan till hösten kommer ytterligare ett tiotal skyltar som bland annat ska berätta om hertig Karls renässansstad.
– Totalt ska det bli 30 skyltar som berättar om Nyköping från medeltiden och fram till i dag. Det blir olika nedslag i historien som tillsammans svarar på frågorna om vad som formar en stad.
De senaste årens utgrävningar i Åkroken har bidragit med ny information om det tidiga Nyköping. På skyltarna visas en del arkeologiska fynd från kvarteret och en teckning avslöjar hur 1200-talets Nyköping kan ha sett ut.
– Historia är färskvara. Så fort man sätter spaden i marken får man nya ledtrådar till det förflutna. Åkroken har bland annat lärt oss mer om medeltidens stadsplanering.
När Sörmlands Museum nästa vecka drar igång sommarens stadsvandringar blir den medeltida staden ett av ämnena. Varje onsdag lunch ska Katarina Blix Lundqvist ta med turister och Nyköpingsbor på en knappt timslång promenad och berätta om allt från kloster till just stadsplanering.
Men de flesta publikfrågorna brukar handla om något helt annat - nämligen var man hittar fängelsetornet där kung Birger låste in sina bröder innan han slängde nyckeln i ån.
– Vi gör vårt bästa för att sticka hål på den där myten. Vi tror ju inte att hertigarna slängdes i en fängelsehåla, utan snarare att de satt i någon slags husarrest inne i slottet. Men när jag berättar det är det alltid någon som blir jättebesviken.