Premiär för lata gubbar och barska gummor

Anna är gift med en riktig galenpanna. Johan är inte bara svältfödd, lat och törstig efter brännvin. Han är dessutom luspank. Han och brodern Nils arbetar med att tillverka kopparpannor men väntar ännu på storordern.

Folklustspel1.jpg

Folklustspel1.jpg

Foto:

Kultur2014-07-17 07:22

– Ja, jag ska gå ut och kolla brevlådan, IGEN!

I träskor stegar Johan ut och smäller igen dörren till farstun. Hack i häl rusar hans gumma Anna, också hon med ett fastligt liv. På onsdagen skramlade det rejält när föreställningen "Drömmar av koppar, drömmar av guld" hade premiär i Skärgårdsmuseets vita trähus i Gamla Oxelösund. Här finns ingen scen, bara en gräsmatta, inramad av rött staket, och tvätt som hänger på tork. Allt som hör sommaren till.

– Ingen riktig sommar utan teater, säger Monika Lundholm, skönt bakåtlutad i sin stol.

Hon och maken Jerry Lundholm räknar med att totalt se åtta olika föreställningar i sommar.

– Vi är flitiga, säger Jerry.

– Väldigt flitiga, säger Monika.

Flitig är däremot inte Johan.

– Man tar väl inte åt sig mer jobb än vad man klarar av, säger Johan, som spelas av Stephan Grönroos som skrivit manus, och spottar.

Hustrun Anna, som spelas av Eva Ahlin, är däremot inte lika imponerad av försäljningen av kopparkannor den senaste månaden.

– Äh tjata du Anna. En vacker dag kommer storordern från hemmafruarnas centralorganisation. Då får alla hemmafruar nys om denna magnifika kaffepanna tillverkad av bröderna Nilsson. Och vem vet, vi kanske inte stannar vid kaffepannor utan utökar med stekpannor, kastruller, allt vad varje köks och husmoder skriker efter. Vad varje hemmafru trånar efter, skrattar Johan och nyper Anna i ändan.

– Trånar efter? Tror du att vi kvinnor bryr oss om en kaffepanna, eller stekpanna, åtminstone inte jag som är gift med en riktig galenpanna! ryter Anna.

Året är 1954 och ett brev har äntligen kommit plus en mycket mystisk koffert. Innehållet i kofferten kan också vara lösningen på brödernas ekonomiska situation - ett välkommet arv?

– Ni ärver honom med hur ni uttrycker det: hund och hår, läser Nils hustru Kristina något förundrat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!