År 1835 slog blixten ner i Riddarholmskyrkans torn som omedelbart brann ner. Några år senare tillverkades ett nytt torn vid Åkers styckebruk. En genombruten spira i nygotisk stil av högkvalitativt gjutjärn som blev helt unik i sitt slag.
Hela spiran mäter 48,75 meter och väger 240 ton. Den består av 2000 delar, plus muttrar och bultar. Totalt reser den sig 93 meter över marken och utgör en av Stockholms mest profilerade byggnader.
Historien kring denna konstruktion ska nu visas upp i minsta detalj i Åkers hembygdsmuseum med Nils Danielsson som projektledare.
– Jag fick i uppdrag av Pehr Bengtsson att göra detta och satte igång och läste in mig och blev fascinerad av hur det gick till. Då tänkte jag att man borde göra en snygg utställning, säger Nils Danielsson.
Ritningar och annan viktig information finns redan i Bruksarkivet, också det en turistattraktion i Åker.
– Det var en väldigt stor grej för bruket den här tornspiran och det är faktiskt en storslagen historia.
– Mycket av det järngods som tillverkades vid bruket förr var rena kopior som andra också tillverkade, men det här var helt unikt, säger Pehr Bengtsson.
När kostnaderna för den planerade utställningen blev höga ansökte Nils Danielsson om pengar ur Strängnäs kommuns näringslivsfond. Nyligen beviljades 15000 kronor ur fonden. Åkers hembygdsförening är första förening att få pengar därifrån.
– Jag ska också ta fram ett material som lokala företag kan använda i sin marknadsföring, säger Nils Danielsson.
Utställningen är tänkt att både dra folk till Åker och museet, men den ska även gynna lokala företag.
Många av hembygdsföreningens evenemang har fått ställa in i coronapandemins spår. Inget midsommar, inget valborg, inget Museets dag som brukar kicka igång museisäsongen i Åker.
Men allt prat om hemester gjorde att man ändå slog upp portarna till bruksmuseet som numera rymmer både förmaningsplakat och handspritsflaskor. Det är öppet hela juli onsdag till söndag och även grupper kan boka privata guidningar på andra tider. Hittills har antalet besökare varit över förväntan.
Två nya utställningar finns också att se. En preliminär utställning om Riddarholmskyrkan finns att se redan nu, berättar Nils Danielsson, men ska kompletteras med nytt material framöver. Utöver det finns också en ny utställning om brukets valstillverkning i dag.