Beskedet gäller kultur- och idrottsevenemang men även religiösa sammankomster omfattas av den nya ändringen. De nya riktlinjerna ska gälla från och med den 1 november. Två personer från samma sällskap kommer att få sitta tillsammans. Deltagare ska också sitta en meter från varandra, rapporterar flera medier.
Om kulturen och idrotten inte tar tillräckligt med ansvar kan regeringen komma att justera ned till 50 personer igen, sade statsminister Stefan Löfven under pressträffen. Även Länsstyrelsen kan införa lokala föreskrifter om att färre personer ska tillåtas efter dialog med smittskyddsläkare.
– Minst en meters avstånd till varandra och det ska skapas förutsättningar att hålla det avståndet under arrangemang. Två personer i samma sällskap får sitta tillsammans, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP), skriver SVT.
Tidningen ringde upp lokala arrangörer i Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm för att se hur de nya besluten kan komma att påverka deras verksamheter.
Anna Öhnrer, Kulturprogramansvarig på Nyköpings Arenor
– Beslutet är välkomnat för alla tror jag. Vi hade redan gjort en kalkyl på hur många vi skulle kunna ta in när det pratades om ett tak på 500 personer. Samma siffror gäller även taket på 300 personer. Vi ska ha ett möte imorgon och se över vilka rutiner vi har, säger Anna Öhrner.
När det gäller Culturum och Nyköpings Teater kommer det inte bli så många fler besökare. Culturum har 538 platser och med de nya föreskrifterna kommer de kunna ta in 120 personer. Vilket också hade varit läget med en 500-personersgräns.
Nyköpings Teater tar idag in 50 personer. Det nya maxtaket skulle innebära en höjning med 10 platser.
– Det är ju fortfarande en ökad smittspridning så beslutet kan dras tillbaka snabbt. Det gäller att vi kan ta hand om vår publik på ett bra och säkert sätt. Det får vi se över hur vi ska göra. Det är viktigt att publiken kan känna sig trygga, säger Anna Öhrner.
Vad är det som gäller för Rosvalla?
– Det gör definitivt skillnad för sporten. De stora hallarna tar ju in flera tusen personer. Där kan det bli ändring men det är inte heller mitt område. Så jag vill inte kommentera det vidare.
Tomas Sifarow, konsertarrangör på Saga Salongen i Eskilstuna
Arrangören säger att lokalen inte påverkas särskilt mycket. Idag har de 75 tillgängliga platser, berättar Tomas Sifarow.
– Vi har en liten lokal och räknas som restaurang eftersom vi tar in 150 personer och för att man kan äta här. Men det är jättebra för de som har större lokaler där man verkligen kan få in 300 sittande. Om man får sitta två och två ihop med en meter emellan känns det som att de större teatrarna kan uppnå det, säger han och fortsätter:
– Vi skulle nog kunna ta in 150 personer men det är bättre att man försöker dra sitt strå till stacken. Vi vill försöka hålla ned sammankomsterna så mycket vi bara kan.
Sarah Lagerbäck, vd på Hotell Statt i Katrineholm
– Vi vet inte vad de nya restriktionerna innebär förrän vi satt oss in i det mer ordentligt. Jag har väldigt svårt att svara om det kommer att innebära något för oss just nu, säger Sarah Lagerbäck.
Vd:n säger att hotellet i dagsläget inte har någonting planerat som det nya beskedet skulle påverka.
– Vi kommer bara att köra om vi kan genomföra det på ett tryggt och säkert sätt, säger hon.
Agneta Wellander, administratör i Katrineholms riksteaterförening
I dagsläget har Cosmos i Katrineholm där teaterföreställningarna huserar 170 platser. De nya riktlinjerna kan innebära en publikhöjning med 30 platser, berättar Agneta Wellander.
– Det är bra men det är inte bäst. Det kostar ändå lika mycket för oss när vi köper in föreställningar. De tar ju inte hänsyn till vilken antal vi kan ha i publiken. Och det förstår jag, för de har ju också sina kostnader, säger hon.
Just nu har teaterföreningen ett uppdrag av kommunen att arrangera fem föreställningar om året. Två under hösten och tre under våren. Det nya maxtaket kan innebära mer biljettintäkter till de kommande föreställningarna.
– Det har inte varit rättvist för arrangörerna med all den här obalansen gällande arrangemang. Vi är noga med att följa de råd och skyldigheter vi har. Men jag tyckte att beslutet kändes väldigt bra idag i alla fall, säger Agneta Wellander.