SAS-Janne: "Flygbolagen måste bli miljövänliga"

Nyköpingsbördiga Jan Carlzon, eller "SAS-Janne", är företagsledaren som folkifierade flyget, skrev Bill Clintons favoritbok och korades till "the superstar of the frozen north" av tidningen Fortune. Lagom till 80-årsdagen släpper han boken "Se människan". "

Jan Carlzon, eller "SAS-Janne" från Nyköping är aktuell med boken "Se människan".

Jan Carlzon, eller "SAS-Janne" från Nyköping är aktuell med boken "Se människan".

Foto: Henrik Montgomery/TT

Kultur2021-05-11 20:09

– Det är lite roligt för att väldigt många journalister har genom åren, med lite nedlåtande ton, frågat om varför mitt efternamn stavas med z. 

Jag hade, om än icke-nedlåtande, frågat samma sak. Förklaringen är att Jan Carlzons pappa, Gösta, tvingades byta efternamn när han jobbade som tjänsteman på Länsstyrelsen i Sörmland eftersom posten skickades fel hela tiden. Där fanns nämligen två till Gösta Karlsson. 

– Jag tyckte att det var så löjligt och sade att jag aldrig kommer att byta. Men när pappa blev sjuk i ganska unga år och jag såg att han var på väg bort bestämde jag mig för att ändra mitt namn till Carlzon.

– Om man ska se det rent krasst så var det nog ganska bra. Det blev ett kändare varumärke än om jag hade stavats med k och två s. 

Jan Carlzon blev som bara 32-åring vd för charterbolaget Vingresor mellan 1974 och 1978, sedan vd för inrikesbolaget Linjeflyg 1978-1980 och sist gjorde han det konkurshotade SAS till ett internationellt flygbolag i toppklass i posten verkställande direktör från 1981 till 1993. 

Men Jan Carlzons arv tar inte stopp där. Hans ledarskapsbok "Riv pyramiderna" (1985), som nu ges ut i nyutgåva, hyllades av Bill Clinton och används fortfarande som kurslitteratur på Harvard University. När svenska företagsledare 2012 fick ranka vilken ledare som påverkat dem mest i början av karriären var det Jan Carlzon som framträdde som den klart lysande stjärnan på den svenska chefshimlen. Inte minst är han medgrundare till internethandelsbolaget CDON. 

undefined
Jan Carlzon började sin karriär på Södermanlands Nyheter.

Men Nyköpingssonen har inte alltid varit "the superstar from the frozen north", som det amerikanska affärsmagasinet Fortune en gång skrev när de korade honom till framtidens ledare. Karriären började faktiskt på SN, där han som tonåring hängde upp matchresultat i skyltfönstret på redaktionen vid Sankt Annegatan. 

– Det var kö ibland ut på gatan för att folk ville se resultaten och då kände jag mig verkligen som "the king of the town". Sedan fick jag också skriva bilrecensioner, kåserier och idrottsreferat. Jag trivdes väldigt bra med att vara reporter. 

Karriären som journalist höll sig dock inte länge i. En gymnasiexamen, vända till lumpen och civilekonom-diplom från Handelshögskolan i Stockholm senare landade han i rollen som produktchef för Ving. Vart den svenska flygbranschen var på väg visste ingen riktigt. Men efter en sommar som reseledare i Kairo stod det klart att resenäringen var Jan Carlzons framtid. 

– En dag ringde telefonen och så berättade en man i 70-årsåldern, som varit med på resan med sin fru, att det hade varit de bästa 14 dagarna i deras liv. Då tänkte jag att om jag kan jobba med att skapa de bästa två veckorna i någons liv så var jag på rätt plats. 

Jan Carzlsons framgångar som företagsledare är väl beskrivna. Men vad som utmärkte dem var den kundorienterade riktningen som han tillämpade i sina företag. Exempelvis slopade han första klass och ersatte det med business class när han blev vd på SAS under början av 1980-talet. 

undefined
Jan Carlzon var vd på SAS mellan 1981 och 1993.

– Jag påstår att svensk industri efter andra världskriget var fredsskadat. I stort sätt hela västvärlden var mer eller mindre nedbombat, men vi var intakta. Det gjorde att vi aldrig behövde konkurrera utan bara producerade och levererade till de länder som hade behov. Vi blev aldrig riktiga affärsmän, det var till och med så att man kunde se lite över axeln på någon som sade att han var en försäljare eller affärsman. 

Han drar paralleller till dagens kundorienterade digitala företag. Exempelvis Spotify, som till och med erbjuder sina användare spellistor och musik man inte ens visste att man gillade. 

– De nya digitala företagen är extremt goda exempel på kunddriven verksamhet. Spotify vet mer om vilken musik jag tycker om än vad jag gör. Men sedan såg jag dokumentären "The Social Dilemma" förra sommaren. Då slog det mig att de i själva verket gör mig till en produkt som de säljer vidare till andra som är intresserade att få information av mig. Det är inte med de premisserna som jag går in och blir en kund. 

Något som gjort ett bombnedslag under Jan Carlzons tid som pensionerad är sociala medier. Även där utbyter företagen information om dess användare med varandra. Man skulle kunna säga att det är en slags låtsasvärld, förklarar Jan Carlzon. 

– De äldre generationerna har ett jävla ansvar att inte skapa en låtsasvärld som drabbar ungdomar och nästa generationer som gör att den psykiska ohälsan bara ökar och ökar. Jag tycker att det är förkastligt att som 50 eller 60-åring lägga ut bilder på semestrar, middagar, fester eller sitt nya hus. Vi som är föräldrar och far- eller morföräldrar bör tala om för våra ungdomar när man som individ verkligen kännar lycka och kanske skala bort den fiktiva världen. 

En annan aktualitet som den före detta företagsledaren oroar sig över är klimatförändringarna. Flygets koldioxidutsläpp och klimatpåverkan var ingenting man reflekterade över eller visste om under hans tid som verksam flygchef. Trots det tycker han att flygbranschen bör resa sig igen när coronapandemin är över. 

undefined
Boken "Se människan" handlar bland annat om de möten med människor han upplevt under sin karriär som finansman.

– Men flygbolagen och tillverkarna har en stor uppgift att ta fram så miljövänliga motorer och flygplan som någonting möjligt. Man gjorde flyget till en syndabock gällande koldioxidsläpp, säger han och jämför med en SMHI-rapport från 2019 som visar att sjöfarten mellan svenska hamnar släpper ut mer koldioxid än inrikesflyget. 

– Man hade redan bestämt sig att det var flyget som var miljöboven och ingen ville ändra på den argumentationen. 

Lagom till sin 80-årsdag i maj släpper Jan Carlzon boken "Se människan" vilken han beskriver som en livsfilosofisk bok med erfarenheter från många decennier inom det svenska näringslivet. Däribland den där gången som han spelade tennis med Björn Borg och George Bush den äldre i vita huset. Eller när, en då okänd, Hillary Clinton fick med Carlzons "Riv pyramiderna" på en middag han anordnade för en amerikansk studiegrupp. 

Hon hade tagit med sig boken hem till USA och gett den till maken Bill Clinton. När han några år senare kom på besök till Stockholm skulle han träffa Percy Barnevik, Petter Stordalen, Olof Stenhammar och Jan Carlzon. 

– Han gick direkt fram till mig och sade "Tack för din bok, det är den bästa jag någonsin läst och jag har läst den två gånger". 

Jan Carlzon

Ålder: 79 år

Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm

Karriär: Ving mellan 1969-1978 som produktchef, marknadschef och vd. Vd på linjeflyg mellan 1978 och 1980 och på SAS mellan 1980-1993 som vice vd, vd och koncernchef. Har sedan dess suttit i flera styrelser och grundat bland annat CDON och investeringsbolaget Ledstiernan. 

Bor: På Östermalm i Stockholm

Familj: Frun Susanne som han har två barn med. Desutom tre barn i sitt tidigare äktenskap

Aktuell: Med boken "Se människan" som kommer i maj. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!