Projektet Rösträtt-sång går ut på att ge möjlighet för yngre barn att sjunga på sina egna villkor. Initiativet kom till för att göra sång till ett självklart inslag bland barn. Men också för att forskning visar att barn kan få ont och problem med rösten när de sjunger i fel tonläge, rapporterar Kulturnytt.
Region Sörmland är en av de elva regionerna som är med i initiativet. Projektet väntas börja nästa höst då regionen ska planera möten med röstcoacher och förskolor, säger Ismo Railisson.
– Sjunger en vuxen med ett barn sjunger de ofta från sin egen bekvämlighetszon. Men risken är att man lär ut fel för rösterna är olika. Det är även en självförtroendegrej då förskolelärarna måste känna sig trygga i vad de lär ut, säger han.
UNGA Musik i Syd, som står bakom projektet, ska även utveckla ett digitalt verktyg som förskolelärare kan använda sig av vid sina sångsamlingar. Där kan de bland annat få hjälp med att hitta rätt tonarter.
Rösträtt-sång kommer lägligt i och med att sångutbildning i förskolan minskat under de senaste åren. I Sörmland är det bara en förskola som har sång på schemat, berättar Ismo Railisson.
– Tidigare har det vart mycket mer sångsamlingar och sånglekar. Till och börja med ger sång mer självförtroende. Barnen kan samarbeta, lära sig melodier och noter. Det är alltså inte bara en lustfylld sak. Utan något som ger input i så mycket annat också, säger han.