Den amerikanska drömmen – en inte så önskvärd historia

Nora Roberts donerade 50 000 dollar till ett bibliotek i USA. Tyvärr berodde donationen på att biblioteket hotades med nedläggning.

"Vill vi ha ett samhälle där kulturens existens är avhängigt en barmhärtig författare?", skriver krönikören.

"Vill vi ha ett samhälle där kulturens existens är avhängigt en barmhärtig författare?", skriver krönikören.

Foto: Helena Landstedt/TT

Feelgood2022-09-08 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den amerikanska feelgood- och romanceförfattaren Nora Roberts donerade nyligen 50 000 dollar, motsvarande ungefär 540 000 kronor, till ett bibliotek i Jamestown Michigan efter att staden röstade emot en fortsatt finansiering av biblioteket. 

Konservativa kristna i staden kampanjade för att biblioteket skulle läggas ned. Anledningen var att biblioteket lånade ut böcker med HBTQI-tema, detta rapporterade SVT om den 2 september. De anställda ska ha anklagats för "grooming" och för att vara pedofiler, endast för att dessa böcker fanns på biblioteket.

Den 11 september är det val i Sverige. Kulturpolitiken har inte varit högt på dagordningen detta valår. Men det är likväl en fråga som påverkas av olika valresultat.

Vill vi ha ett samhälle där kulturens existens är avhängigt en barmhärtig författare? En kultur som är finansierad av privata aktörer, beroende av sin genomslagskraft, sin politiska anpassningsbarhet? 

En sak är i sådant fall säker – det finns många kulturyttringar som inte hade fått en chans.

Tack vare Nora Roberts får biblioteket i Jamestown Michigan finnas kvar, även om problemen verkar gå djupare än så. Det finns ingenting som tyder på att de som kampanjade och röstade emot fortsatt finansiering kommer att byta åsikt.

Jag sätter mitt hopp till de läsande låntagarna, och till den fria och lättillgängliga litteraturen. 

Vendela Källmark är journalist, teater- och litteraturvetare som är född och uppvuxen i Uppsala