Ron Howard om grottpojkarna: Något unikt

Ron Howard har gjort många filmer baserade på verkliga händelser. Men "Thirteen lives" – om pojklaget som fastnade i en grotta i Thailand – står ut, hävdar regissören.
–Den ger publiken något unikt, säger han.

Liksom miljoner andra följde regissören Ron Howard räddningsarbetet. "Det som hände visade hur människor från hela världen kunde bortse från sina rädslor och i stället fokusera på något som var ädelt", säger han.

Liksom miljoner andra följde regissören Ron Howard räddningsarbetet. "Det som hände visade hur människor från hela världen kunde bortse från sina rädslor och i stället fokusera på något som var ädelt", säger han.

Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

Film2022-08-04 05:00

För fyra år sedan fastnade tolv skolpojkar och deras tränare i en vattenfylld grotta i Thailand. De räddades efter 18 dygn. Räddningsaktionen fascinerade människor över hela världen och historien har redan resulterat i spelfilmen "The cave" och dokumentären "The rescue".

Nu är det dags för nästa spelfilm: "Thirteen lives", regisserad av Ron Howard.

– Det som hände visade hur människor från hela världen kunde bortse från sina rädslor och i stället fokusera på något som var ädelt, men där man inte visste hur det skulle gå, säger han till TT.

"Känslomässigt"

Howard berättar att han och hans hustru intensivt följde räddningsarbetet i Thailand. Ett och ett halvt år senare fick han ett manus som han läste med spänning.

– Jag såg att det här inte bara kunde bli en storartad filmisk erfarenhet utan också kunde ge publiken något unikt, som både kunde bli spännande och känslomässigt.

Under sin långa karriär har Howard gjort många andra filmer baserade på verkliga händelser, till exempel "Apollo 13" och "A beautiful mind". Är det någon skillnad mellan att göra detta och ren fiktion som "Da Vinci-koden"?

– Egentligen inte, skillnaden är mindre än man skulle kunna tro. När man gör fiktion försöker man skapa en verklighet, att göra allt så levande att det känns att man tar med publiken på en filmisk resa.

Covid begränsade

Det var viktigt för honom att ge den thailändska kulturen stor plats, även om man tvingades filma i Queensland i Australien och inte hade rättigheter till att träffa och intervjua de verkliga pojkarna.

– Vi gjorde så mycket research som det var möjligt, vi intervjuade så många vi kunde som hade varit med om det hela på något sätt och som kände pojkarna. Covid gjorde att allt blev begränsat, men vi hann i alla fall filma lite grann i Thailand – bergen, risfälten, byarna. Jag blev tvungen att regissera digitalt, från ett land till ett annat, och det är inte en favorit.

Dök på riktigt

De utländska dykare vars insatser blev avgörande spelas av Viggo Mortensen, Colin Farrell och Joel Edgerton. Inför inspelningen sade alla tre att de inte skulle ha några problem med dykningsscenerna, men det visade sig att ett par av dem led av klaustrofobi.

– Men både Viggo och Colin lärde sig dyka på riktigt. Det var till stor hjälp.

Filmen går direkt till strömning, något som Ron Howard är kluven till. Han älskar bioupplevelsen, men är samtidigt glad över den entusiasm som han möttes av från tv-tjänsten Amazon Prime.

– Covid har vänt upp och ner på mycket i världen, säger han.

Fakta: Ron Howard

Ålder: 68.

Familj: hustrun Cheryl, barnen Bryce Dallas, Reed, Jocelyn och Paige Carlyle.

Bor: Los Angeles.

Yrke: Skådespelare, regissör och producent.

Insatser som skådespelare i urval: "Sista natten med gänget", "Gänget och jag". Som regissör: "Cocoon", "Willow", "Föräldraskap", "A beautiful mind", "Cinderella man", "Da Vinci-koden", "Frost/Nixon", "Änglar och demoner", "Inferno, "Rush", "Hillbilly elegy".

Aktuell: "Thirteen lives" på Amazon Prime.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!