Tuva Novotny: Vetenskapen ger tröst

Är det verkligen så dåligt att skilja sig? Och vad kan djurriket lära oss om parrelationer? I sin nya film "Diorama" utforskar Tuva Novotny tvåsamheten med hjälp av vetenskap.
–Det finns så mycket tröst i vetenskapen, säger hon.

Tuva Novotny har regisserat "Diorama", en film om tvåsamhet.

Tuva Novotny har regisserat "Diorama", en film om tvåsamhet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Film2022-05-04 05:00

Dramakomedin "Diorama" börjar i ett sprudlande töcken av vänner, fest, vin och nyförälskelse. Paret Björn och Frida, spelade av David Dencik och Pia Tjelta, är superkära och tänker sig förstås att de ska vara tillsammans för alltid. Ett antal år och tre barn senare har vardagen gjort sig påmind och äktenskapet är på väg utför.

Enligt Tuva Novotny, som har regisserat och skrivit manus till "Diorama", är syftet med filmen att undersöka människans törst efter tvåsamhet.

– Är det verkligen negativt att skilja sig? Våra parkonstellationer kanske egentligen är seriellt menade? Det livslånga partnerskapet kanske inte är det enda, och det ville jag titta närmare på, säger hon.

Tröst i vetenskap

I "Diorama" dissekerar Novotny däremot inte tvåsamheten på det konventionella sättet. Filmen är bland annat full av inslag från forskare som med utgångspunkt i djurvärlden förklarar hur mycket av monogamin som är biologiskt betingad.

– Filmen handlar ju om en tvåsam relation från början till slutet – skilsmässa. Men jag ville undersöka det mer vetenskapligt, det finns så mycket tröst i vetenskapen. Så det blev en salig blandning av djurvärldens tvåsamhet, forskarrapporter och en vanlig relationshistoria, säger hon.

Fröet till "Diorama" såddes när Tuva Novotny såg en dokumentär om att vissa människor kan bära på en gen som gör en mer benägen för otrohet och kicksökande aktiviteter. Hon började forska i ämnet för sin egen skull, men insåg ganska snart att det kanske låg en film begraven där någonstans i all fakta.

– Jag tänkte okej, jag verkar ju inom film, kan man berätta en historia om det här? För jag insåg att det fanns så mycket tröst för mig personligen i den information som finns i vetenskapen. Vi kan lära oss massor om relationer från djurens rike, säger hon.

Lekfullt sinne

Att gestalta djurvärlden visade sig dock vara en utmaning – riktiga djur var det för svårt att använda sig av. Lösningen blev att anlita Morgan Alling och övriga medlemmar av Cirkus Imago, som i en rad färgstarka scener spelar djur iklädda spektakulära kostymer.

– Jag är ett superfan av Morgan och har sett allt han har gjort! Han har varit ett underbart stöd under inspelningen, både som koreograf och utformare av djurepisoderna, men även som människa. Han har tillgång till vuxenberättande med ett lekfullt sinne liksom, säger Novotny.

"Dioramas" frågeställning, om den monogama tvåsamheten verkligen är det enda rätta, har Tuva Novotny delvis fått svar på genom arbetet med filmen.

– Svaret som jag själv kom fram till är ju det som filmen avslutas med, liksom: Hur vill du leva ditt liv? Jag har kommit fram till att det är upp till oss själva, vi måste inte leva under uråldriga stigman kring vad tvåsamhet ska vara, säger hon och fortsätter:

– Många lyder under regeln att är det svårt i relationen under en period så går man, även om man har en önskan om en livslång relation. Men det är ju okej att tycka att det är jobbigt, det är okej att vara ledsen och arg, det är okej att ha en skitrelation en stund.

TT: Vad hoppas du att publiken ska känna när de har sett filmen?

– Jag hoppas att man får lust att prata om tematiken på ett sätt som inte är inrutat av moralkakor och pekpinnar. Går man hem och pratar om sin relation, frågar sig varför det blir som det blir, varför är det alltid den ena eller den andra som tar disken och tvätten, då är jag lycklig.

Fakta: Tuva Novotny

Yrke: Skådespelare, manusförfattare och regissör

Ålder: 42 år

Bor: I Köpenhamn

Bakgrund: Slog igenom i tv-serien "Skilda världar" i slutet av 1990-talet och har sedan dess spelat i en lång rad filmer och tv-serier, som "Smala Sussie", "Bang bang orangutang", "Irene Huss", "Bröllopsfotografen", "Borg" och "Eat, pray, love". Har tidigare regisserat filmerna "Blind spot" och "Britt-Marie var här".

Aktuell: Som regissör och manusförfattare till bioaktuella "Diorama". Syns även i höst i Lars von Triers "Riket".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!