De berättar Nyköpings teaters historia och hemligheter

Hur kommer det sig att Nyköpings teaterhus är så litet? Och finns det något spöke som huserar i kulisserna?
Journalisterna och författarna Anna Hedenius och Göran Willis har skrivit en bok om svenska teatrar. Nu föreläser de om Thalias hemvist i Nyköping.

Trots coronapandemin har Nyköpings teaterförening mejslat ihop ett fullständigt vårprogram för nästa år.

Trots coronapandemin har Nyköpings teaterförening mejslat ihop ett fullständigt vårprogram för nästa år.

Foto: Jens Alvin

Föreläsning2022-05-05 19:06

I boken "Thalias hus – på spaning efter den svenska teaterns själ" beskriver Anna Hedenius och Göran Willis 55 teaterhus runt om i Sverige. Nu åker de tillbaka till några teatrarna i boken för att föreläsa. 

På söndag den 8 maj gästar duon Nyköpings teater. 

– Den här gången har vi lovat att besökarna ska få följa med på en rundvandring back stage , och det är alltid lika roligt, det brukar alltid vara härligt skräpigt på teatrar, man kan snubbla över Erik XIV:s mask eller ett svärd, säger Göran Willis. 

Under föreläsningen kommer de även att berätta om byggnaden som ritades av arkitekten G E Westermark och invigdes 1884 och några av alla historier som sitter i väggarna på Nyköpings teater.

I boken berättar författarna om ett rykte som skulle kunna förklara varför Nyköpings teater är ovanligt liten till storleken. Det sägs att ritningarna angav måtten i tum medan snickarna trodde att det var centimeter. 

Många teatrar sägs hemsökas av spöken. I Nyköpings teater ska det dock inte finnas någon fantom. Däremot ska det ha hängt en gammal regnrock bakom scenen som ingen vågade röra vid. 

– Nyköpings teater ligger oss lite extra varmt om hjärtat, den är så mysig och hemtrevlig och snygg. Den ligger mitt i stan och har förblivit intakt, till skillnad från många andra teaterhus, säger Göran Willis.

Biljetter finns på Tickster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!