Det har gått en vecka sedan Adam Thulins seger i TV4-programmet "Sveriges Mästerkock" offentliggjordes.
Det var både en lättnad – äntligen var det slut på allt hyschpysch kring resultatet, som Annika hade känt till i flera månader – och en omtumlande erfarenhet att hennes son får sådan enorm uppmärksamhet.
Vi sätter oss vid matbordet i hennes välstädade kök. Tittar man närmare ser man att här bor en matintresserad person. Färska kryddor frodas i köksfönstret och bredvid spisen trängs fat med cocktailtomater, olika sorters lök, limefrukter och en hel drös med oljor och vinägerflaskor.
I datorn som hon har riggat upp på köksbordet finns Adams pappa, Anders Thulin, med via länk.
Adams föräldrar är skilda sedan några år, och Anders är numera bosatt i Norrköping. Den här dagen är han dock i Stockholm för att finnas till hands för sin son.
Det jag undrar mest över är hur det känns när ens barn blir stjärna över en natt.
– Jag har väl fått frågan hundratals gånger nu: "Är du stolt över att Adam har vunnit Mästerkocken?" Och det är självklart att jag är. Men jag är också oerhört stolt över att Adam pratar om sin psykiska ohälsa och sitt missbruk. Att han har kunnat förmedla det via Mästerkocken är ju fantastiskt, tycker jag. Jag känner... jag blir nästan tårögd nu när jag pratar om det, säger Annika.
– Jag håller med Annika, när man har sett sitt barn lida, som vi verkligen har gjort under en ganska lång tid och sett honom kämpa för att övervinna sin beroendesjukdom och bygga upp sin mentala hälsa, då har vi hoppats att han ska hitta någonting som skulle ge honom luft under vingarna, säger Anders.
– Det blev att han sköt ut sig själv i raketfart rätt upp mot stjärnorna.
Både Annika och Anders pratar om hur överväldigade de är över Adams sätt att tackla själva tävlandet och allt ståhej efteråt.
– Hans respekt och ödmjukhet gentemot de andra tävlande och hans förmåga att hålla fokus och den enorma mentala styrkan han har visat prov på när han har under stor press har levererat, vecka efter vecka, är imponerande, säger Anders.
Efter Adams seger i tv-programmet har uppmärksamheten nått enorma proportioner. Han har varit med i otaliga tv- och radioprogram och gjort massor av tidningsintervjuer. Var han än har visat sig har folk kommit fram och gratulerat. Blir man inte orolig som förälder att det ska bli för mycket?
– Känner han att det blir för mycket och vill vara i fred då fäller han upp luvan och sätter i hörlurarna. Och han säger att han tycker det är kul, folk vill prata mat och berätta vilken glädje han ger. Många säger att de vill adoptera honom – men han är inte till salu! säger Annika.
Det som i publikens ögon sett ut som en saga med seger i kocktävlingen och utgivningen av kokboken "Ett bord flera smaker" har inte kommit gratis varken för Adam eller hans familj.
– Det är fantastiskt nu när boken är klar, men sedan november har Adam slitit dag som natt. Det är inte bara att skriva ner några små recept, utan det är mycket tillagning och tester. Varje recept har han gjort minst fem-sex gånger. Vi har hjälpts åt enormt mycket, och det har varit sjukt mycket jobb.
Adam själv har haft en egen lägenhet i Katrineholm. Men det är här, i mamma Annikas kök, han har förberett sig för tävlingen och här han har provlagat och uppfunnit de flesta recepten i sin kokbok.
– Jag har ju diskmaskin, skrattar Annika.
Adam Thulin har under hela Mästerkocksäventyret framhållit sin familjs stora matintresse och berättat om matresor och smakupplevelser som präglat hans uppväxt och inspirerat honom till att laga mat. Att han har vuxit upp i Katrineholm, med ett något begränsat utbud av restauranger och råvaror i butikerna, har inte utgjort något hinder. Det är tvärtom, säger Annika.
– Det vi har haft som ett stort intresse är till exempel att plocka svamp. Dessutom har vi ju massor av fint runtomkring, vi har möjlighet att köpa vilt och det finns många gårdar som säljer närproducerat. Sedan har vi ju rest mycket.
– Han kommer också från en fiskande släkt, jag har varit intresserad av fiske och hans morfar är en storfiskare av rang. Adam har varit med och fiskat och lärt sig att rensa abborre och gös, säger Anders.
Adam var dessutom nyfiken på mat som barn och blev tidigt uppmuntrad att prova vuxna smaker.
– Han var bara tre-fyra år när han till exempel när han testade ostron och han sa att han gillade smaken av hav, vilket förvånade oss, säger Annika.
Familjen reste mycket under Adams uppväxt och i stället för att ligga på beachen kunde de ägna en hel dag åt att hitta den bästa restaurangen. Även på hemmaplan prioriterade familjen måltiderna.
– Vi dukade fint och gjorde något stort av att äta middag tillsammans, säger Anders.
Adam började även laga mat tidigt. Annika berättar om när Adam gick i högstadiet.
– Många killar kanske spelade dataspel, men för oss var det så att vi satt och tittade på tv och hörde tsch-tsch-tsch från köket. "Näe, nu håller han på och gör såser igen!"
– Då var han inne i en såsperiod och vi förbjöd honom att göra fler såser. Han kunde ju göra flera olika bea och hollandaise på en kväll, säger Annika.
– Det var många bombnedslag i köket, säger Anders.
– Så det har funnits baksidor också, skrattar Annika.
När man pratar om Adam Thulins starka familjeband får man inte glömma hans storasyster Amanda, framhåller föräldrarna. Hon jobbar just nu som produktionsledare på ett produktionsbolag. Hon har koll på sociala medier, är duktig på att fotografera och har fungerat som bollplank åt Adam genom hela "Mästerkock"-resan.
– Det är fantastiskt och jättekul att de samarbetar så bra, säger Annika.
Världen nu ligger öppen för Adam Thulin – erbjudandena om uppdrag och samarbeten haglar över honom. Nu gäller det att han verkligen gör det HAN vill, tycker föräldrarna.
– Det viktigaste är att han jobbar med det som gör att han mår bra som människa, säger Anders Thulin.
Adam Thulin har berättat i flera intervjuer hur viktig familjens support har varit för hans framgångar som matkreatör och för segern i "Sveriges Mästerkock".
– Det är verkligen sant, säger Annika.
Samtidigt vill föräldrarna betona att det är Adam själv som stått för prestationen och genomfört alla moment i tävlingen på egen hand. Familjen har stöttat, precis som de hade gjort om det hade handlat om en idrottstävling.
– Det är inget snack, Adam är huvudpersonen. Vi har inte kokat ett riskorn, säger Anders.