Världens snabbaste pianist bor mitt i Sörmland

Han har utvecklat ett helt nytt pianospråk och gett konserter världen över. Men när Lubomyr Melnyk spelar på Ekenäs kvarn på lördag, den 2 juli, är det helt och hållet till förmån för Ukraina.

När Lubomyr Melnyk tar sig an pianot är intrycket att en hel orkester är på plats. Han har slagit världsrekord i snabbspel på piano, men säger: "När jag ger konserter ligger mitt fokus inte på att spela snabbt utan att ge publiken en ny upplevelse".

När Lubomyr Melnyk tar sig an pianot är intrycket att en hel orkester är på plats. Han har slagit världsrekord i snabbspel på piano, men säger: "När jag ger konserter ligger mitt fokus inte på att spela snabbt utan att ge publiken en ny upplevelse".

Foto: Eva Axelsson

Konsert2022-06-22 19:15

– Ja, jag är ukrainsk, annars är jag ingenting, säger pianisten och kompositören som slagit världsrekord i snabbspel – 19,5 toner i sekunden per hand – och jämfört sitt spel med kampsport: Kombinationen fysik och psyke är en förutsättning.

I en intervju med brittiska Guardian har Melnyk sagt att när han spelar försvinner allt annat: "Det är bara pianot och jag som sjunger tillsammans".

–Men när jag ger konserter ligger mitt fokus inte på att spela snabbt utan på att skapa någonting vackert och ge publiken en ny och berikande upplevelse. 

Lubomyr Melnyk har komponerat över 100 pianostycken och säger att hans musik är svårplacerad, men egentligen klassisk. Namnet han gett den är continuos music, en sorts aldrig sinande ström av toner.

undefined
Continuous music - en aldrig sinande ström av toner är Lubomyr Melniks eget musikaliska språk för piano. Lördagen den 2 juli spelar han på Ekenäs kvarn.

– Ibland har det översatts som oavbruten musik, men snarare är continuous music ett helt nytt sätt att spela. Nen samtidigt släkt med musik av storheter som Beethoven och Chopin. Precis som deras musik är den egentligen avsedd att spelas i mindre sällskap.

– Just på Ekenäs kvarn finns ett fantastiskt gammalt piano och lokalen är inte större än att ingen sitter längre än max tio meter från pianot. Bättre förutsättningar går inte att få. 

Tillsammans med sina föräldrar flydde Melnyk Sovjetregimen på 1950-talet. En stor del av sin uppväxt tillbringade han i Kanada, för att som ung vuxen återvända till Europa och för att spela på operan i Paris. Länge har han delat sin tid mellan Kanada och Katrineholm - och ja, det var kärleken som tog honom hit. Fortfarande ger han konserter världen över, senast nu i juni i Lyon. Till hösten väntar USA.

Lubomyr Melnyks band till Ukraina är starka och han är bedrövad över det lidande och de grymheter det ukrainska folket nu tvingas utstå. 

undefined
Lubomyr Melnyk är bedrövad över det fruktansvärda lidande som det ukrainska folket nu tvingas utstå. tillsammans med sina föräldrar flydde han landet under Sovjetregimen.

– Förhoppningsvis kan konserten på Ekenäs dra in lite slantar till de hjälporganisationer vi har kontakt med. 

Helst skulle han slippa att alls bli fotograferad, istället vill han fokusera på musiken och på Ukraina.

– Som ukrainare måste man vara försiktig just nu, säger han och påminner sedan om att Sverige och Ukraina har en lång historia tillsammans:

– Alla ukrainare känner till året 1709 då Karl XII tyvärr besegrades av ryssarna vid den ukrainska staden Poltava. Det ukrainska folket har alltid trott att Europa var deras vänner. Men just nu tvivlar många.

Biljetter via 0738-368907.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!