Klas Eriksson är en omtalad konstnär som har gjort flera uppmärksammade verk. Hans konstnärskap kretsar ofta kring maktförhållanden, förskjutningar, kollektiv och subkulturer . Han är kanske mest känd för sina verk skapade med rökbomber och bengaliska eldar.
I utställningen "Sweet dreams of rythm and passion" i Katrineholms konsthall har han dock arbetat med skulptur, måleri och video. Den skulle ha öppnat den 4 april. Men sedan kom pandemin och utställningen sköts fram.
– Så jag hann gå ett par varv till med den, vilket var till det bättre, säger Klas Eriksson.
Idén till utställningen började med minnen av 90-talets gatupratare. Halvhöga reklampelare på betongfot som snurrade i vinden och som butiksinnehavare försåg med säljbudskap och ställde ut på gatan.
– Jag ville ha dem utan reklam som bara snurrade helt tomma med hjälp av artificiell vind. Deras funktion var att sälja, nu är de liksom lediga och står och dansar, säger Klas Eriksson.
Ett annat verk "(BDSM)" är en lätt makaber twist på en gammal McDonaldsskylt.
– Ofta när jag skulpterar använder jag ready made-objekt och vrider till. Alla har en ingång i typsnittet. Det är McDonalds. Sedan vänder man på det så att det blir BDSM, vilket är någon slags förhållande till hela grejen, konst såväl som snabbmat.
"Fritt fall" är titeln på en verk som utgörs av tvår rader stora, svart/vitrutiga flaggor.
– Det är målflaggor som visar att man kommit i mål. Livet kommer att ta slut. Man kommer att dö. Det är en ganska skön sanning. Att man vet det.
Mitt under coronapandemin kan "Fritt fall" upplevas extra starkt.
– Tajmingen är... ja.., säger Klas Eriksson.
Titelverket i utställningen är monterad högt ovanför fönstren på konsthallens norra vägg.
– 57 inaktiva brandlarm från Långbro mentalsjukhus, som är cirkeln i utställningen, som en evighetssymbol. Bara fomuleringen "inaktiva brandlarm" är ganska intressant, tycker Klas Eriksson, som har en stark personlig relation till just brandlarm, eftersom han lyckat starta 14 brandlarm i olika konstinstitutioner när han har arbetat med rök och bengaliska eldar.
– Alla verken är enkla i ingången och öppna för tolkning utifrån betraktaren, så man kanske kommer ut med fler frågetecken, säger Klas Eriksson.
Utställningen öppnar lördag den 22 augusti och pågår till den 3 oktober.