Projektet har blivit kraftigt försenat på grund av pandemin, bygglovsfrågor och logistikproblem. Men nu är det i gång och under den gångna veckan har ett skelettet till en byggnad tagit form bakom Engelska Magasinet i Rejmyre. Här ska en transparent paviljong, ritad och konstruerad av den danska arkitekten Kristoffer Tejlgaard, snart stå färdig.
Den uppförs i delvis återbrukat material och inne i domen kommer det att skapas ett mikroklimat. Tanken är att den 120 kvadratmeter stora kupolen ska rymma en ateljé- och möteslokal.
Men själva byggnaden och alla dess kvaliteter och nyttoaspekter är inte det viktiga i projektet, enligt Daniel Peltz. Projektet handlar om öva upp den mänskliga förmågan att ta och ge tillflykt och att manifestera att Rejmyre är en värdefull plats, värd att investera i genom att invånarna tillsammans skapar ett monument.
Därför har han bjudit in allmänheten och särskilt alla Rejmyrebor att delta i bygget. 900 hushåll i bruksorten har fått ett inbjudningskort brevlådan.
– Ungefär som en bröllopsinbjudan, säger Daniel Peltz.
I inbjudan har han skrivit "Du är redan en del av detta projekt. Varmt välkommen, i vilket tillstånd du än är; skeptisk, nyfiken, deprimerad, glad, tveksam, undrande... du är välkommen!"
Själva byggandet kommer att ske enigt en särskild ritual som Danel Peltz har utarbetat i dialog med koreografen Anna Asplind. Rent praktiskt ska skivor i polykarbonat, som redan är utskurna och försedda med hål, skruvas fast med bultar i rostfritt stål.
I inbjudan uppmanas man att ta med en skruvdragare om man äger en sådan samt tre personliga minnen som rör tre aspekter. En plats, situation, eller person eller djur som framkallat en känsla av trygghet, frihet eller kärlek, säger Daniel Peltz.
Man kommer att arbeta i par, där den ena har rollen som delare och den andra har rollen som lyssnare, berättar Daniel Peltz. Alla deltagare får en låda med verktyg och instruktioner.
Daniel Peltz är noga med att betona att byggandet inte är svårt eller kräver fysisk styrka.
– Det är för alla sorters kroppar, säger han.
Ingen anmälan eller förkunskaper krävs, det är bara att dyka upp. Deltagandet tar cirka en timme, eller så länge man vill.
I Engelska Magasinet pågår samtidigt Rejmyre Art Labs sommarutställning "Tyst kunskap: Den skapande handen". Där har konstnären Rasmus Nossbring, som själv har arbetat på Reijmyre Glasbruk, bjudit in åtta samtidskonstnärer att göra tolkningar av föremål med koppling till Rejmyre glasbruk. Dessa har valts ut av personer som har arbetat eller arbetar som glasblåsare vid bruket. De har valt ut saker som de känner sig stolta över att ha gjort.
Bland annat har Sofia Zwahlen skapat verket "En sista ton, ta mig fan!", där hon utgått från en gitarr i glas tillverkad på beställning av glasblåsaren Birger Karlsson som en gåva till Cornelis Vreeswijk på dennes 50-årsdag.
Ett annat verk är Rasmus Nossbrings egna "Lång och trogen tjänst (hundår)" – 51 glashundar i olika utformning som en tolkning av ett fotografi han fått av glasblåsaren Hans "Beken" Karlsson från hans sista arbetsdag på bruket efter 51 års tjänst.
Övriga medverkande i utställningen är Kristina Larsson, Yoko Yamano, Liu Chien Kuang, Sara Kallionen Lundgren, Jonatan Nilsson och Hannah Blitz Heman.