Det är skådespelaren Moa Rudsäter och konstnären Linda Engström, båda engagerade i den lokala miljögruppen Grön Framtid Nyköping, som ligger bakom det nystartade konstprojektet Klimatsalongen. Idén föddes när Moa Rudsäter besökte konsthallen Liljevalchs årliga vårsalong i Stockholm, en utställning där besökarna kan köpa de konstverk som visas upp.
– Jag tänkte att många konstnärer kanske kunde tänka sig att ställa upp på något liknande i Nyköping om pengarna från de sålda konstverken doneras till miljöarbetet, säger Moa Rudsäter.
Idén bollades med Linda Engström som genast tog kontakt konstnärer, både på lokal nivå och utanför Sörmlands gränser. Det visade sig att engagemanget var stort.
– Nu har vi fått med oss över 60 utställande konstnärer som alla kommer närvara under vernissagen i Gamla residenset, där vi får vara tack vare Ingela Ljung. Konstverken visas upp i olika rum och består bland annat av tavlor, skulpturer och ljusinstallationer, säger Linda Engström.
Några av de konstnärer som deltar är Nina Westman från glasblåsarkollektivet BOOM Glass Group, illustratören och satirtecknaren Max Gustafson, bland annat publicerad i Aftonbladet och Göteborgs-Posten, och den lokalt förankrade bild- och broderikonstnären Elisabet Englund. Även SVT:s programledare Martin Emtenäs, bördig från Oxelösund, medverkar med sin fotokonst.
Ambitionen, förklarar duon, är att göra Klimatsalongen till ett årligt evenemang där de insamlade pengarna går till ett särskilt utvalt miljöarbete. I år kommer pengarna gå till Greenpeace och deras arbete för att bevara nordlig naturskog och regnskog, inte minst i Amazonas.
– Med tanke på den senaste tidens bränder i Amazonas så känns det ännu mer aktuellt. Många känner ju till det vid det här laget och vi hoppas att det påverkar insamlingen. Vi vill ogärna skicka tillbaka de konstverk som donerats, säger Linda Engström.
Utöver utställningen kommer flera andra saker hända under Klimatsalongen. Moa Rudsäter kommer till exempel visa sin egenproducerade teaterföreställning ”Apocalips”.
– Föreställningen bygger på att publiken får följa en person, en barista, med klimatångest. Hon går en dag ner i tvättstugan, drar i gång massa maskiner, och skriker ut sin ångest, säger hon.
Klimatsalongen pågår den 6-8 september.