Det är ovärdigt att släppa nya jullåtar

Att få gehör för sin jullåt ska vara det svåraste som finns. Man ska förtjäna en plats på topplistorna.

Mariah Carey är en artist som förtjänat sin plats på våra jultopplistor.

Mariah Carey är en artist som förtjänat sin plats på våra jultopplistor.

Foto: TT

Krönika2020-12-12 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns inget som är lika ovärdigt som att släppa en jullåt som artist. Nej, att försöka få en trudelutt om glittrande snö och decembermörker att stanna kvar på topplistorna är som att köpa tre rader på Eurojackpot. Man skjuter tåpaj rakt ut i oändligheten. 

Det är å andra sidan inte chansningen som är ovärdig. Utan faktumet att artisterna antagligen släpper en jullåt för att kunna leva på royalties i resten av sina liv. När de kalla decembermånaderna nalkas drömmer de om att leka Hugh Grant i "Om en pojke", luta sig tillbaka i sina sidensoffor och äta lyxiga kesellalussebullar. Allt medan de planerar vilka de ska bjuda med på sina snöskoter-weekends i Zürich resten av årets ekonomiskt oberoende månader. 

Vi lekmän ser dock igenom dem. Vi är grindvakterna för vilka jullåtar som förtjänar en plats på våra hårt förvärvade topplistor. I år försökte bland andra Laleh med "Vinterland", Danny Saucedo och Niello med "Kungar av december" och "Arvingarna" med ett helt julalbum.

Vi höll formationen. Vi kontrade med Mariah Carey, Bobby Helms och José Feliciano. När jag skrollar igenom Spotify-topplistan är den nyaste jullåten från fjolåret och gjord av Linnea Henriksson. Hon fuskade dock och släppte ett helt album med sånger om tomten och snö förra året. En gick igenom. EN. 

Vi gör det rätt, och vi gör det bra. Det ska inte vara enkelt att ta sig in på topplistorna i december månad. Det ska förtjänas.