1. "Clark", Netflix, manus och regi Jonas Åkerlund, med Bill Skarsgård i huvudrollen.
Jamen hur rolig och uppfriskande kan en tv-serie om en notorisk, nu levande svensk bankrånare, bli? Storyn baserad på Olofssons självbiografi är skruvad till max och förmodligen lika lögnaktig som huvudpersonen själv. En respektlös och mustig skröna som förvisso kan sägas bagatellisera grova brott som skett i verkligheten, men som också skildrar hur Clark Olofsson på 1970-talet blev något av en idol i Sverige. Det var längesedan jag garvade så mycket åt en tv-serie, även om skrattet ofta fastnade i halsen.
2. "Black Bird", Apple TV+, skapare Dennis Lehane, med Taron Egerton och Paul Walter Hauser i huvudrollerna.
Det är sällan som jag blir rädd när jag tittar på berättelser om seriemördare. Men Paul Walter Hauser i rollen som den ynklige och undanglidande Larry Hall som våldtagit och dödat ett stort antal flickor, skrämde helt enkelt skiten ur mig. Andlöst spännande och engagerande miniserie om hur James Keene (spelas av Taron Egerton) som dömts för langning åtar sig att bli vän med Larry Hall i fängelset för att få fram bevis så att Larry Hall inte ska släppas. Starkt och gripande och baserat på ett verkligt fall.
3. "En brittisk skandal", SVT, skapad av Sarah Phelps, med Claire Foy i huvudrollen.
Brittisk miniserie som utspelar sig på 1960-talet och bygger på verkliga händelser. Den handlar om den stenrika, supersnygga och omsusade Margaret som gifter sig med en hertig som snart visar sig vara ett svin. När paret tar ut skilsmässa blir Margaret utpekad som en promiskuös slampa i hela världen och går till historien som "Dirty Duchess", den första – men långt i från sista – kvinnan som blivit sexskammad i brittisk media. Otroligt stark och välspelad serie som också berättar en viktig del av kvinnohistorien.
4. "Slow Horses", två säsonger, Apple TV+ med Gary Oldman i huvudrollen.
Den påkostade spionserien "Slow horses" är tokhyllad – och tacka tusan för det. Här briljerar Hollywoodaktörer som Gary Oldman och Kristin Scott Thomas som spionchefer inom MI5. Gary Oldman spelar Jackson Lamb, en ovårdad, oförskämd chef för "Slough House", där MI5 dumpar sina mest misslyckade medarbetare. Men Lamb och hans agenter utreder sådant som inga andra vill befatta sig med – och räddar världen från onda komplotter.
5. "The White Lotus" säsong 2, HBO Max, skapare Max White.
Den extremt hyllade antologiserien "The White Lotus" förtjänar all uppskattning, det här är helt enkelt galet bra drama om stenrika amerikaner som checkar in på hotell White Lotus på Sicilien. Det är en ganska cynisk och mörk ton i den här serien, som är lågintensivt rolig precis hela tiden. I säsong två ligger fokus på sex. Vad vi är beredda att göra för sex och vad sex gör med oss, och det är inte självklart vem som utnyttjar vem.
6. "Irma Vep", HBO Max.
En av årets roligaste och mest inspirerande tv-serier handlar om en fiktiv inspelning av en remake av 90-talsfilmen "Irma vep" som i sin tur var en fiktiv remake på stumfilmen "The Vampires" från 1915. De båda sistnämnda filmerna finns alltså på riktigt. Alla de här metalagren spelar egentligen ingen roll. Det är bara att åka med bland neuroser, intriger och kreativa krockar. Många fantastiska skådepelare, som Lars Eidinger, Vincent Macaigne och Alicia Vikander gör "Irma Vep" till en fest.
7. "Pistol", Disney +, baserad på Steve Jones memoarer.
Serien skildrar det ikoniska bandet Sex Pistols otroligt intensiva och korta karriär och berättar historien om den mytomspunna modebutiken Sex som drevs av klädskaparen Vivienne Westwood och den geniala och diaboliske managern Malcom Maclaren. Punkpuritaner och John Lydon (Johnny Rotten) har dissat serien, men jag tycker att den är jättebra. Inte nostalgisk utan bara rolig, supersorglig, uppfriskande och inspirerande.
8. The Bear, Disney +
Efter tre avsnitt av "The Bear" blev jag tvungen att stänga av tv:n och gå ut i köket och göra en risotto. Jag älskar att laga den rätten för att det där så mycket hands on. Hacka, röra, riva och smaksätta. Och det är något man får se mycket av i "The Bear" som handlar om hur en stjärnkock ärver sin nyligen döda brors sylta och försöker göra om den till en finkrog som en del av sin sorgeprocess. Det är bråkigt, trångt, sorgligt, roligt, inspirerande och beroendeframkallande.
9. "House of the Dragon", HBO Max.
Prequel till "Game of thrones" som är något av ett kammarspel som kretsar kring en enda familj. I centrum står två unga kvinnor som var bästa vänner som barn men som på grund av kvinnoförtryck och mäktiga mäns vilja växer upp och blir bittra fiender.
10. "The Crown", Netflix, skapare Peter Morgan.
Ja, denna storsatsning på att skildra Storbritanniens drottning Elizabeth II bara fortsätter att leverera. Femte säsongen med Imelda Staunton som drottningen och Jonatha Pryce som prins Philip bjuder på makalöst skådespeleri. Allra bäst är Elizabeth Debicki som Diana.