Matlagningsprogram i tv är sedan flera decennier en del av vår vardag. Men i början av 1960-talet, när den amerikanska matentusiasten Julia Child (1912-2004) ville lära sina landsmän att laga fransk mat i rutan, var motståndet stort i den mansdominerade tv-branschen.
I den nya HBO-serien "Julia" får vi möta den kända tv-kocken och kokboksförfattaren Julia Child. Hon spelas av brittiska skådespelaren Sarah Lancashire, som fångar Julia Child på pricken.
"Julia" är full av lågmäld humor med udd, värme och systerskap och skildrar hur den medelålders Julia artigt men bestämt lyckas bryta ner det kompakta motståndet mot att låta henne laga mat i tv, och bli en stor personlighet och matlagningsikon, vars recept och sätt att lära ut tips och trix i köket, fortfarande är aktuella.
Serien tar sin början när Julia Child, just släppt sin kokbok "Det goda franska köket". Hon ska vara med i en talkshow om böcker med en tvättäkta kulturman som programledare.
De manliga producenterna och teamet i tv-studion himlar med ögonen åt hennes speciella röst och självsäkra sätt att föra sig och svänga sig med uttryck på franska. När hon sedan halar upp en stekpanna och tillagar en omelett i sändning (bland annat vänder hon sig i från kameran och börjar rota i sin väska så att hennes rumpa kommer i bild), uppstår något som liknar chocktillstånd.
Men programmet sänds och får ovanligt stor respons från tittarna.
Julia själv känner sig levande framför kameran och tjatar till sig att få göra en egen matlagningsshow – mot att hon själv betalar stora delar av produktionskostnaderna (hon kommer från en förmögen familj).
Tillsammans med sin man Paul och några engagerade vänner utarbetar hon ett koncept för hur maträtterna ska kunna lagas och presenteras på bara 28 minuter, trots att programmet filmas i en enda tagning.
Det blir succé och verklighetens Julia Child kom att förändra amerikanernas syn på mat och matlagning.
Som tv-serie är "Julia" en riktig pärla. En underhållande historielektion som beskriver tv-mediets genombrott och den kvinnorörelse som växte fram under 1960-talet.
Dessutom får vi en massa matinspiration och en fin kärlekshistoria mellan Julia och hennes make Paul, först motsatte sig projektet, men sedan var med och stöttade Julia genom hela hennes karriär.