Hyllade "Kärlek och anarki" är höstens smartaste komedi

Svenska tv-serien "Kärlek och anarki" är skapad direkt för Netflix och värd alla hyllningar. I den mixas vass satir med romantik till en feelgood-serie med både hjärta och hjärna som man kan skratta och gråta åt på en gång.

Ida Engvoll spelar konsulten Sofie som får ett uppdrag att effektivisera ett anrikt bokförlag. Det är upptakten till den hisnade romantiska dramakomedin "Kärlek och anarki".

Ida Engvoll spelar konsulten Sofie som får ett uppdrag att effektivisera ett anrikt bokförlag. Det är upptakten till den hisnade romantiska dramakomedin "Kärlek och anarki".

Foto: Ulrika Malm

Krönika2020-11-16 19:08
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Huvudpersonen Sofie, som spelas av en lysande Ida Engvoll, är en framgångsrik konsult i företagsutveckling. Hon bor i ett lyxigt och tidstypiskt inrett townhouse i centrala Stockholm, bär kläder värda att dö för, har en karismatisk, framgångsrik make (Johannes Bah Kuhnke) i reklamfilmsbranschen och två barn. Men man anar direkt att livet med den perfekta ytan kostar på. Sofie går runt hemma som en avstängd zombie och för att lätta på trycket smiter hon med jämna mellanrum in på toa för att "runka". 

undefined
I serien "Kärlek och anarki" får publiken möta Sofies "perfekta" familj som bor i en "perfekt" stylad våning i centrala Stockholm.

Men nu har hon åtagit sig ett uppdrag för ett anrikt bokförlag, som går dåligt ekonomiskt och behöver hennes hårda nypor för att ta steget in i framtiden.

undefined
"Kärlek och anarki" bjuder på rolig och skarp satir som utspelar sig i kulturvärlden. Här ses Reine Brynolfsson som förlagets litterära chef, som försöker förstå sig på sociala medier.

Den ständigt leende chefen (Björn Kjellman) som gärna understryker att han egentligen är en arbetargrabb är gravt konflikträdd. Den litterära chefen (Reine Brynolfsson) är pompös och hävdar att litteraturen ursäktar de flesta former av oönskat författarbeteende, medan kommunikationschefen (Gizem Erdogan) är ängsligt politiskt korrekt. På kontoret finns även den unga, snygga it-killen Max (Björn Mosten) och en rar och förskrämd receptionist (Carla Sehn). 

Vid första påseendet är alla karaktärer stereotyper. Kulturvärlden är oerhört tacksam att göra satir på med alla sina divor, kulturmän och utmanare i form av influencers som "stulit" publikens uppmärksamhet. Men strax utvecklas det hela till en underhållande, hisnande och lagom skev berättelse, som utmynnar i en rejäl dos feelgood. 

Sofie är på gränsen till provocerande ointresserad av litteratur och kultur och sätter genast igång med sina effektiviseringsplaner och att ändra förlagets inriktning till att handla om content snarare än konst. 

En kväll råkar Max ertappa henne när hon ska lätta på trycket. Det leder till att Sofie och Max börjar leka en lek där de utmanar varandra. Ungefär som i Maria Gripes "Den vita stenen" – fast för vuxna. 

undefined
Björn Mosten spelar Max, en ung it-tekniker på ett bokförlag, som dras in i en galen, erotiskt laddad lek med den många år äldre och gifta konsulten Sofie.

Även om leken är nära att gå över styr flera gånger hjälper den både Sofia och Max att ta sig vidare i sina liv. Deras arbetskamrater på kontoret dras också ovetande med, vilket leder till många roliga scener, där stjärnor som Reine Brynolfsson, Lena Endre och Gizem Erdogan glänser.

Det är regissören Lisa Langseth som med "Kärlek och anarki " gör sin första tv-serie. För mig får hon gärna göra fler.