När tid och rum försvinner framför rutan

Årets slut närmar sig och sammanställningar av diverse årslistor börjar trilla in.

Krönikör Kajsa Kromnér hyllar skådespelaren Phoebe Waller-Bridge som spelar den roliga, knäppa, hysteriska, kärlekstörstande Claire i Amazons tv-serie "Fleabag".

Krönikör Kajsa Kromnér hyllar skådespelaren Phoebe Waller-Bridge som spelar den roliga, knäppa, hysteriska, kärlekstörstande Claire i Amazons tv-serie "Fleabag".

Foto: Amazon/AP/TT

Krönika2019-12-27 09:31
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tv-året har ju varit exceptionellt intensivt, med flera förstklassiga serier på både hårdsatsande streamingtjänster som svensk public service. Två helt nya streamingtjänster, Apple+ och Disney Plus har också lanserats. Även om vi Star Wars fantaster får vänta till våren innan Disney Plus blir tillgängligt i Sverige.

Så vad har jag fastnat mest för? 

Ett av årets bästa tv-ögonblick när tid och rum liksom försvann var den lysande, om än väldigt tunga, serien ”Unbelievable”. Helt fenomenala Toni Colette och Merrit Wever spelade skiten ur vilken tv-polis som helst och tilläts vara så där mänskligt komplicerade som kvinnor sällan porträtteras på film. 

Det går inte att skriva en tv-krönika utan att nämna Apple+ storsatsning ”The Morning Show”, med kända skådespelare som Jennifer Aniston och Reese Witherspoon. I USA har recensionerna inte varit direkt översvallande, men jag tyckte nog att det varit lagom intressant för att hänga kvar. Speciellt för att det är någon som vågar göra en hel tv-säsong om #metoo. Är det nyanserat? Nja, det håller kanske inte hela vägen. Men nog fick jag allt lite ståpäls i sista avsnittet av säsongen.

Med färska lussebullar och en stor kopp engelskt te, slukade jag även de välspelande och snygga avsnitten i tredje säsongen av ”The Crown”. Olivia Colman spelar ju skjortan av de flesta men här blev jag allt lite extra förälskad i både Josh Connor som Prins Charles och bländande Helena Bonham Carter. Säsongen var inte alls lika bra som de tidigare, men det slutar i alla fall att jag googlar på gruvstrejker och surfar runt på resor till Wales. 

För mig har också några av årets största tv-höjdpunkter varit tillsammans med ”the Americans”, ”Line of Duty”, ”Älska Mig”, ”Russian doll”, ”When they see Us”, ”Chernobyl” och ”Killing Eve”.

Framförallt det fantastiska mediedramat ”Succession” och avslutande ”Game of thrones”. Visserligen med något fadd eftersmak efter sista säsongen, men det går inte att förneka att ”GoT” har ändrat sättet att göra tv på.

Och så slutligen det allra bästa! Den andra och avslutande säsongen av ”Fleabag”. Helt makalöst begåvade Phoebe Waller Bridge som spelar den roliga, knäppa, hysteriska, kärlekstörstande och underbara Claire. Och vilket gåshudsframkallande samspel med skådespelaren Andrew Scott! Precis allt vad jag älskar med tv. Oväntat, galet, kärlek och såklart, lite England på det. Det blir inte mycket bättre än så här.